Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η Αθήνα οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τους Αμερικανούς σήμερα κιόλας

Με την συμμετοχή του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS PORTER, διεξήχθη. όπως υποστηρίζει η Αγκυρα, η παράνομη άσκηση που είχαν εξαγγείλει για σήμερα το πρωί οι Τουρκικές Αρχές στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, θέτοντας πλέον σοβαρά ερωτηματικά για την πρακτική αυτή που ακολουθεί με την συνεργασία των ΗΠΑ, η Αγκυρα...


Είναι  η δεύτερη φορά που η Τουρκία εντός ολίγων ημερών αναγγέλλει την διεξαγωγή «Διμερούς Άσκησης» με την επισήμανση ότι θα διεξαχθεί  με την συμμετοχή «τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων», με...
την πρώτη τέτοια ασκηση να διεξάγεται εντος της Κυπριακής ΑΟΖ  σε μικρη απόσταση από το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων.


Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε μεσω του λογαριασμού στο twitter το τουρκικο ΥΕΘΑ  στην ασκηση που διεξήχθη  στην περιοχή του Καστελόριζου  (NAVTEX 1427/18) συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες TCG GAZIANTEP και TCG GEMLIK καθώς και  το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, ένα ελικόπτερο και δυο F16. Με την συμμετοχή εστω και μικρή ή συμβολική, του αμερικανικού αντιτορπιλικού, επιχειρείται από την Τουρκία η νομιμοποίηση των πρακτικών της αυθαίρετης έκδοσης NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών σε περιοχη ευθύνης της Ελλάδας  και μάλιστα σε περιοχές που είναι  εξαιρετικά ευαίσθητες όπως εκείνης του Καστελόριζου που η Τουρκία αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα του νησιου σε θαλάσσιες ζώνες και  τις  περιοχές ελληνικής  αρμοδιότητας. 

Βεβαίως η Αθήνα οφείλει να ζητήσει  διευκρινήσεις  από την Αμερικανική πλευρά ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται  για επικοινωνιακό τέχνασμα της Άγκυρας, η για νέα πρακτική η οποία παντως  είναι  απολύτως προβληματική για τα ελληνικά συμφέροντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου