Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η Τουρκία "εγκλωβίζει" Καστελόριζο - Στρογγύλη την ημέρα της επίσκεψης Obama

Στον εγκλωβισμό του συμπλέγματος του Καστελόριζου-Στρογγύλης για πραγματοποίηση ασκήσεων προχώρησε η Τουρκία με την NAVTEX 717/16, η οποία εκδόθηκε νωρίς χθες το πρωί...

Η Τουρκία \"εγκλωβίζει\" Καστελόριζο - Στρογγύλη την ημέρα της επίσκεψης Obama

Οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν σήμερα 12 Νοεμβρίου και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ημέρα που φθάνει στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη και ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama. Η τουρκική δέσμευση αφορά όχι μόνο...
περιοχές του FIR Αθηνών, νοτίως του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή που η Τουρκία διατηρεί και συντηρεί σταθερή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ελληνικό εναέριο χώρο. Συγχρόνως, ο σχεδιασμό της άσκησης και η δέσμευση της περιοχής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου να εμφανίζεται εγκλωβισμένο από την τουρκική άσκηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τουρκική αναγγελία γίνεται και η εξής αναφορά, που δεν είναι συνήθης πρακτική: «Η άσκηση θα διεξαχθεί έξω από ξένα χωρικά ύδατα, εκτός εάν δοθεί ειδική εξουσιοδότηση», αναφέρει η τουρκική NAVWARN.

Οι «επιθετικές» δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας προβληματισμό, καθώς συμπίπτουν με την επιθετική ρητορική περί «συνόρων της καρδιάς» και «νησιών που μπορεί να ακουστεί η φωνή μας από την απέναντι τουρκική ακτή», που με εμμονή επαναλαμβάνει ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου