Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Το βρετανικό δικαστήριο επιχειρεί ν ανοίξει δρόμο για ακύρωση του Brexit

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Γενικεύεται η κλιμάκωση του θεσμικού αναθεωρητισμού με δικολαβικές προσεγγίσεις και στόχο την ακύρωση στην πράξη της δυναμικής που αποπνέουν τα δημοψηφίσματα. 

Η απόφαση στερεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι την εξουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα).
Οι εισηγητές της απόφασης υποστηρίζουν πως η έξοδος από την ΕΕ θα...
καταργήσει δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απόφαση του Κοινοβουλίου.
Τί μπορεί να σημαίνει; Είτε ένα «μαλακό» Brexit, όπως είχε δηλώσει ότι προτιμά και η Ανγκελα Μέρκελ, είτε ότι πλέον είναι ανοικτή η πιθανότητα η απόφαση για Brexit να ακυρωθεί στην πράξη. 
Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Η απόφαση, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5 - 8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η απόφαση του Δικαστηρίου αμφισβητείται επειδή το ίδιο το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, πρέπει να γίνει σεβαστό.
Τερέζα Μέι: Έως τα τέλη Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50
Πάντως, η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε στον απόηχο της απόφασης πως «η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ τόνισε ότι «η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε». 
«Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit»
Στο μεταξύ, με δήλωσή του στο BBC, ο Τζον Κερ, ο άνθρωπος που έκανε την προεργασία για τη δημιουργία του άρθρου 50 είπε πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν η χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να θυμώσουν που σπαταλήθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν και κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν να αποχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου