Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ρε κουτσαβάκι, ρε απόβρασμα. Την μία σε κατηγορούν για οπαδό του Γκιουλέν, την άλλη…

Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι χρηματίστηκε από την Τουρκία για να ακυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα...

Sali Berisha, former Albanian Prime Minister and leader of the Democratic Party. EPA, ARMANDO BABANI

Πρωτοφανής σύγκρουση στην Αλβανική Βουλή, με τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να κατηγορεί ευθέως τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι λειτούργησε και μάλιστα έναντι αμοιβής για λογαριασμό της Τουρκίας προκειμένου να ακυρωθεί από το Συνταγματικό δικαστήριο η Ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. 

Με βαριές κουβέντες, αποκαλώντας τον υπουργό εξωτερικών Μπουσάτι «κουτσαβάκι και απόβρασμα» ο Μπερίσα οδήγησε στο κόκκινο την αντιπαράθεση. Στην διάρκεια της Ολομέλειας της Αλβανικής Βουλής ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε ευθέως τον Έντι Ράμα ότι...

προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο «για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υπουργού εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί: 


Μπερίσα : Θα δείτε καλά για λογαριασμό ποιανού ακυρώθηκε η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, για λογαριασμού ποιανού έκανε το παιχνίδι ο Ράμα. Εγώ είμαι ήρεμος, αλλά μην νομίσετε ότι οι αντί-εθνικές του πράξεις του Ράμα δεν θα βγουν στη φόρα μια μέρα. Η συμφωνία για τη θάλασσα ακυρώθηκε για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς και όχι για τα εθνικά συμφέροντα των Αλβανών. Να το θυμάστε εσείς, που έχετε ακόμα ένα ίχνος εθνικών συμφερόντων, ότι οι δηλώσεις μου αυτές, θα σας κυνηγούν για πάντα, θα δείτε τη ζημιά προκαλέσατε στα εθνικά συμφέροντα. Το κάνατε ακριβώς για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς, διότι εσείς δεν έχετε εθνικά συμφέροντα. 

Ακολούθησε ένταση με τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι να στρέφεται εναντίον του Μπερίσα σε έντονο ύφος ,με τον πρώην πρωθυπουργό να ξεφεύγει έκτος ορίων. 

Μπερίσα: Ρε κουτσαβάκι, ρε απόβρασμα. Την μία σε κατηγορούν για οπαδό του Γκιουλέν, την άλλη…. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ βαρύ, να επιτρέπονται τέτοιοι αλήτες να μιλούν με αυτό τον τρόπο. 

Μπουσάτι: Να δεις τον αλήτη που έχεις στο σπίτι σου (εννοώντας τον γιο του Σκέλτζεν Μπερίσα) 

Μπερίσα: Είστε άνθρωποι που δεν έχετε καμία αίσθηση εθνικού συμφέροντος, είστε άνθρωποι που για χρήματα και για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς μαχαιρώσατε πισώπλατα τα εθνικά συμφέροντα… Ηλιθιοι, εγώ είμαι ο Σαλί Μπερίσα, εσείς μπροστά μου μοιάζετε με σκουπίδια. 

Ο Μπουσάτι επανήλθε κατηγορώντας τον Μπερίσα ότι ενώ κατηγορεί τους πάντες ότι λειτούργησαν ως πράκτορες τρίτης πλευράς δεν φρόντισε ο ίδιος να προσφύγει στην δικαιοσύνη προσθέτοντας ότι ο Μπερίσα «έρχεται σήμερα εδώ και λέει ανοησίες για τρίτες πλευρές». 

Και ακολούθησε μια ακόμη πιο οργισμένη απάντηση από τον Μπερίσα: «Είσαι ξεδιάντροπος όταν μιλάς για τη Συμφωνία για τη θάλασσα. Ήμουν πρωθυπουργός, είχα πληροφορίες και στοιχεία και αυτά που λέω, τα λέω με μεγάλη και πλήρη ευθύνη, ότι πρόκειται για μια πράξη, εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον μιας τρίτης πλευράς. Ο χρόνος θα το αποδείξει! Ο ξεδιάντροπος μας λέει ότι προσφύγαμε στο Δικαστήριο. Προσέφυγε ο Ράμα, δεν προσφύγαμε εμείς στο Συνταγματικό. Προσέφυγε για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς. »Μολονότι γνώριζα τα πάντα για την υπόθεση, πάλι είπα στην ελληνική πλευρά, ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού, για αυτό και μπορείτε να προσφύγετε στη διεθνή διαιτησία για να δώσει λύση, υπάρχει διαιτησία, υπάρχει και δικαστήριο για τις θαλάσσιες υποθέσεις. Διότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει αυτό το θέμα, παραβιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού. Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση μου, την οποία τήρησα και όταν ήμουν πρωθυπουργός και τώρα στην αντιπολίτευση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου