Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Αναβάλλεται το «Μίνι Eurogroup», ώστε να συζητήσει μακριά από τα «φώτα» των ΜΜΕ για Ελλάδα και Ιταλία

Σύγχυση επικρατεί για το αν θα πραγματοποιηθεί το «Μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα την Παρασκευή...

Αναβάλλεται το «Μίνι Eurogroup», ώστε να συζητήσει μακριά από τα «φώτα» των ΜΜΕ για Ελλάδα και Ιταλία

Η συνάντηση του Washington Group δεν ακυρώνεται, αλλά αναβάλλεται προκειμένου να μπορέσει να συζητήσει μακριά από...
τα "φώτα" των ΜΜΕ -όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI- για την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε ο σχεδιασμός για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο. «Τα μέλη του "Washington Club" θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετικές πηγές.
Νωρίτερα, το Βερολίνο διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση. Προς το παρόν, από το Βερολίνο προέρχεται και η μοναδική επίσημη διάψευση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης.
Παρ'όλα αυτά, ερωτηθείς σχετικά στη Βουλή ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, απάντησε "απ' όσο ξέρω θα γίνει".

«Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’ γιατί δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Friederike von Tiesenhausen, διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα.
Χθεσινό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας σχεδίαζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συζητήσουν την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», η συνάντηση προετοιμαζόταν χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί. Κατά πληροφορίες, η ευρεία δημοσιότητα του σχεδίου για σύγκληση του Washington Group και οι διαρροές σχετικά με το περιεχόμενό του ήταν οι βασικές αιτίες για την ματαίωσή του. Δεν αποκλείεται, πάντως, η σύγκλησή του να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. 
Επίσης σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι διαρροή του ελληνικού Υπ.Οικονομικών, το βράδυ της Τετάρτης, όχι μόνον επιβεβαίωνε τη διεξαγωγή της μίνι Συνόδου αλλά τη χαρακτήριζε ως προγραμματισμένη και σημείωνε ότι θα έχει ως αντικείμενο και το ελληνικό ζήτημα. 
Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές σχετικά με τις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου μήνα ενόψει του Eurogroup. 

Οι συμμετέχοντες, αν τελικά πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είχε ανακοινωθεί πως θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup, J. Dijsselbloem και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας B. Coeure με στόχο να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο, ποιος θα μπορούσε να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων, που θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή εκπροσώπου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι σίγουρη, καθώς η ημερομηνία συμπίπτει με την αμερικάνικη Γιορτή των Ευχαριστιών. Τον ESM θα εκπροσωπούσε ο επικεφαλής του, Klaus Regling.

Με πληροφορίες από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου