Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ Επιμένει στις προκλήσεις για συνοριακά ζητήματα

Ούτε σπιθαμή δεν υποχωρεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά τις διεργασίες και πιθανές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και μελετά τις κινήσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων του...
Ο Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ
Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σημείωσε την Πέμπτη από την Αγκυρα: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν είναι δυνατόν να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στη Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας... Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Οπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε τη σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της».

Οι νέες αυτές δηλώσεις Ερντογάν διατυπώθηκαν ενώ εντείνονται οι εξελίξεις στο «μέτωπο κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία - Ιράκ, με την Τουρκία να είναι ουσιαστικά (προς το παρόν) αποκλεισμένη από...
τις κρίσιμες επιχειρήσεις προς Μοσούλη και Ράκα, αλλά και ενώ ευρύτερα σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο «σιγοβράζουν» ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και μεθοδεύσεις, για τις οποίες η τουρκική αστική τάξη ανησυχεί ιδιαίτερα.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, το κυβερνών ΑΚΡ εντείνει σταθερά τις διώξεις υπόπτων για στήριξη της «τρομοκρατίας» ή διασυνδέσεις με όσους θεωρούνται τρομοκράτες, αξιοποιώντας και τις συνεχιζόμενες μάχες του στρατού με δυνάμεις του ΡΚΚ, ειδικά στα νοτιοανατολικά.
Χτες το πρωί, κατέληξε ο περιφερειακός κυβερνήτης της επαρχίας Μάρντιν, Μοχάμεντ Φατίχ Σαφιτούρκ, που είχε τραυματιστεί μετά την προχτεσινή βομβιστική επίθεση ενάντια στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, η οποία αποδόθηκε στο ΡΚΚ. Ο Σαφιτούρκ είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το φιλοκουρδικό HDP δήλωσε ότι εξετάζει και την προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αντιδράσεών του για τις συλλήψεις ηγετικών του στελεχών. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, προφυλακίστηκαν αρκετοί βουλευτές αλλά και οι δύο πρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατία», στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση στοχοποιεί πλέον και το ΡΚΚ και τους υποστηρικτές του Φετ. Γκιουλέν.
Οι διώξεις κατά του HDP στάθηκαν νέα αφορμή για αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας - Δύσης, στο πλαίσιο ...διαφωνιών τους για την (από αστική σκοπιά) υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω απ' όλα στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που μένουν βαθιές.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου