Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τα μέτρα πέρασαν με την αντιπολίτευση απούσα... Εύγε ξεφτιλισμένοι... Η διοίκηση του 4ου Ράιχ σας ευχαριστεί

Ισως το πιο εύκολο απόγευμα πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αφού εγκρίθηκαν όλα τα σκληρά μέτρα-προαπαιτούμενα με την αντιπολίτευση ουσιαστικά απούσα...
Ο Τσακαλώτος πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα στη Βουλή με την αντιπολίτευση απούσα

Η κυβέρνηση πέρασε όλες τις τροπολογίες-«ουρές» της συμφωνίας χωρίς να... ανοίξει ρουθούνι. Από την αντιπολίτευση ουδείς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία – κάτι που...
γίνεται για πρώτη φορά σε μνημονιακά μέτρα.
Τα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν άδεια σχεδόν, καθώς άλλοι βουλευτές έλειπαν στις εκλογικές τους περιφέρειες, άλλοι για κοινωνικές υποχρεώσεις (όπως η κηδεία του Γ. Παναγιωτακόπουλου) με αποτέλεσμα να μην κατατεθεί αίτημα ονομαστικής – έστω για την τιμή των όπλων - και τα μέτρα να μην μπουν στη βάσανο ονομαστικής ψηφοφορίας.
Για την ιστορία:
Από την ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το ΚΚΕ επίσης αποχώρησε για να μην νομιμοποιήσει όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν την διαχείριση των δανείων της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ, σε εταιρίες.
Εξάλλου, δεκτό κατά πλειοψηφία και κατ’ άρθρο έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο κυρώνει συμβάσεις συνεργασίας της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και την συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.
Τις διεθνείς συμφωνίες ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που τις καταψήφισε όλες, και την Χρυσή Αυγή που δήλωσε «παρών» για την συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ και όχι, για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.
Οι τροπολογίες Τσακαλώτου που πέρασαν:
Κατατέθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης τροπολογία που αφορά μεταξύ άλλων:
Τα «κόκκινα» δάνεια
  • Τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ προβλέπει και την κατάργηση της υποχρέωσης της υποβολής των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων και του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού του ΤΑΙΠΕΔ από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή.
Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε αίρεται η εξαίρεση από πώληση των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, όπως απαιτούσαν οι πιστωτές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης, καθορίζεται ότι τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ εξαιρούνται μόνο από την πώληση, αλλά μπορούν να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης.
Στο Υπερταμείο όλα τα τουριστικα ακίνητα
  • Ακόμα, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας ΕΟΤ -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών- έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς.
Ακόμα τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή:
ΕΚΑΣ- κόφτης
  • Εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά 80.000 συνταξιούχοι, αλλά ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα θα περικοπεί το ΕΚΑΣ από περισσότερους δικαιούχους το 2017. Επίσης, καθορίζεται ότι πρέπει να βρεθούν και να ψηφιστούν φέτος τα μέτρα που θα ληφθούν αντί του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων.
  • Επίσης, με την τροπολογία αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Συγκεκριμένα, το σημείο στο οποίο προβλεπόταν ότι δεν θα λαμβάνονται μέτρα εάν οι αποκλίσεις προέρχονται από λόγους φυσικών καταστροφών «μετά από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς», μετατρέπεται σε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».
  • Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με κυριότερες την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολουμένους, που οδηγεί σε μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη περικοπή της παροχής, καθώς και την αποσαφήνιση ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το οικογενειακό επίδομα στο Δημόσιο σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.
  • Καθίσταται ασφυκτικότερο το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ. Ορίζεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προσλάβει εκτιμητή εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία εντός 4 (αντί 5) μηνών.
  • Τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για το μη «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων πρέπει να ψηφιστούν έως 30/9/2016 και να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2017. Στον αρχικό νόμο προβλεπόταν ότι θα μοιραστούν στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018.
  • Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ 3,5 τοις χιλίοις στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Και για τις ΑΕΕΑΠ ισχύει συντελεστής 5 τοις χιλίοις.
  • Εξαιρείται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών για τα διόδια η Εγνατία Οδός. Οι ρυθμίσεις δημιουργούσαν πρόβλημα στην άμεση παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη και θεωρούνταν μία ακόμη «τρικλοποδιά» του κ. Σπίρτζη στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση κυμαινόμενου επιτοκίου μεγάλων εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία πωλούνται από τις τράπεζες σε funds. Με τη νέα διάταξη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί και πέραν του περιθωρίου αναφοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου