Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι Αμερικανοί έστελναν οι Τούρκοι έκλεβαν - Απάτη με ΜΚΟ από τους Τούρκους

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε ένα μέρος της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Συρία μετά την ανακάλυψη ότι ακριβοπλήρωναν συστηματικά τουρκικές εταιρείες για βασικά προϊόντα που προορίζονταν για τα θύματα της σύγκρουσης... 

usa

Η αμερικανική υπηρεσία παροχής βοήθειας USAID ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει «λόγους για να αναστείλει τη βοήθεια σε 14 ΜΚΟ και πρόσωπα στην Τουρκία τα οποία εμπλέκονται στα...
προγράμματα αρωγής». Κάνει λόγο για «ένα δίκτυο εμπόρων που δούλευαν για ΜΚΟ και άλλους οι οποίοι έδρασαν σε συνεννόηση για τη χειραγώγηση των μειοδοτικών διαγωνισμών και σε πολλές περιπτώσεις για παράνομες πληρωμές και καταβολή δωροδοκιών σε σχέση με συμβόλαια για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία». 

H USAID δεν κατονομάζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, όμως, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε αυτές περιλαμβάνονται η αμερικανική International Medical Corps (IMC), η ιρλανδική ΜΚΟ GOAL και η International Rescue Committee (IRC), της οποίας ηγείται ο βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Οι κατηγορίες αφορούν αγορές που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, με ΜΚΟ να εξαπατούνται συστηματικά από τουρκικές εταιρείες που πουλούν τα προϊόντα. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της USAID υπογραμμίζει πως η υπόθεση αφορά κυρίως την αντικατάσταση προϊόντων με άλλα φθηνότερα. Οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρίες υπερτιμολογούσαν τις ΜΚΟ για προϊόντα πολύ κατώτερης ποιότητας και ενθυλάκωναν τη διαφορά, εξήγησε. Πρόκειται κυρίως για κουβέρτες και άλλα βασικά αγαθά που προορίζονταν για χιλιάδες Σύρους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει περισσότερους από 270.000 θανάτους και χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το 2011. 

Οι ΜΚΟ κατηγορούνται για ελλιπή παρακολούθηση και επιτήρηση της διαδικασίας αγοράς και ορισμένοι υπάλληλοί τους για άμεση εμπλοκή στην υπόθεση αυτή. Η IMC επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει ήδη απολύσει πολλούς υπαλλήλους της έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο εξής έπειτα από αυτή την έρευνα είναι πως επρόκειτο για μια επιχείρηση μάλλον πολύπλοκη», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της USAID. Το 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει δωρεά 397 εκατομμυρίων δολαρίων σε ΜΚΟ που εργάζονταν στη Συρία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Επιτήρησης του ΟΗΕ. Η USAID δεν διευκρίνισε την αξία της βοήθειας η οποία έχει ανασταλεί, αλλά ενδέχεται να φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές. 

Η International Medical Corps είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων ιατρικής βοήθειας στους Σύρους που ζουν είτε στη Συρία είτε στα γειτονικά κράτη. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άρρωστοι έχουν έτσι λάβει ιατρική φροντίδα στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών στα 430 κέντρα υγείας που υποστηρίζονται από την IMC, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. «Η IMC συνεργάστηκε ενεργά με τη γενική επιθεώρηση της USAID» και ξεκίνησε «δική της έρευνα», δήλωσε ο πρεσβευτής Ουίλιαμ Γκαρβέλινκ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του ΟΗΕ. «’Έχουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά την απάτη και τη διαφθορά και έχουμε απολύσει τα μέλη του προσωπικού για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται», πρόσθεσε. Η ΜΚΟ έχει μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων λόγω της αναστολής της και σχεδόν το ένα τρίτο των περισσότερων των 2.000 υπαλλήλων της που εργάζονται στη Συρία απολύθηκαν. 

Προγράμματα αναστάλησαν επίσης από την IRC, η οποία δεν έκανε σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Η ΜΚΟ GOAL επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα στην ιρλανδική εφημερίδα The Journal ότι αναστάληκε ένα μέρος των προγραμμάτων της. Οι επιπτώσεις στον συριακό πληθυσμό είναι σημαντικές. Εκπρόσωπος μιας σημαντικής συριακής ιατρικής ΜΚΟ, που λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεών της από την IMC και την IRC, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωση δεν έχει μπορέσει να αγοράσει από τον Ιανουάριο φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά με αμερικανικά κεφάλαια. «Η αναστολή της χρηματοδότησης προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις στην αγορά σημαντικών ιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού», εξήγησε. 

Η αναστολή αυτή είναι τεχνικά προσωρινή, μέχρις ότου η USAID λάβει εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις για καλές πρακτικές εκ μέρους των ΜΚΟ. Ο ΟΗΕ ζήτησε να συγκεντρωθεί ποσό μεγαλύτερο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα προγράμματα βοήθειας για τη Συρία το 2016. 


ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου