Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ν.Αμερική: To «Σχέδιο Κόνδωρ» εξακολουθεί να στέλνει στη φυλακή βασανιστές

Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε 15 απόστρατους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο λεγόμενο «Σχέδιο Κόνδωρ», την κοινή επιχείρηση των δικτατοριών της Νοτίου Αμερικής (τις δεκαετίες του 1970 και 1980) για την εξόντωση αντιφρονούντων...


Ν.Αμερική: To «Σχέδιο Κόνδωρ» εξακολουθεί να στέλνει στη φυλακή βασανιστές

Στη συντονισμένη επιχείρηση για την καταδίωξη και την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων συμμετείχαν οι στρατιωτικές δικτατορίες της...
Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Βραζιλίας και της Βολιβίας.

Στον πρώην δικτάτορα της Αργεντινής Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 88 ετών πλέον, που είχε κυβερνήσει την περίοδο 1982-1983, επιβλήθηκε ποινή 20ετούς κάθειρξης. Όπως γράφει η εφημερίδα Pagina12, είναι η όγδοη καταδικαστική απόφαση που εισπράττει.

Σε δεκατέσσερις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έως 25 ετών. Δύο αθωώθηκαν. Μεταξύ των καταδικασθέντων -ένας και μοναδικός- προέρχεται από την Ουρουγουάη.

«Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη αμερικανικής χώρας αποφαίνεται ότι το σχέδιο των δικτατοριών της Νοτίου Αμερικής ήταν μια παράνομη οργάνωση που συστάθηκε για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών» δήλωσε ο Οράσιο Βερμπίτσκι, πρόεδρος της CELS, του Κέντρου Νομικών και Κοινωνικών Ερευνών με έδρα το Μπουένος Αϊρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου