Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Οι Αμερικανοί κατηγορούν την Ισπανία για ‘υπονόμευση του ΝΑΤΟ’ – λόγω ρωσικών πλοίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Ισπανία ότι προδίδει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας σε ρωσικά πολεμικά πλοία να πλέουν στα λιμάνια της...


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.ru, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρότεινε την τροποποίηση του νόμου περί εθνικής Άμυνας. Η τροποποίηση υποχρεώνει το Πεντάγωνο να...
υποβάλλει εκθέσεις προς το Κογκρέσο σχετικά με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δίνουν άδεια σε ρωσικά πολεμικά πλοία να προσεγγίζουν στα λιμάνια τους.

Η σχετική τροποποίηση προτάθηκε από τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Joe Pitts. Η πρόταση έγινε με αφορμή  την Ισπανία που  «επιτρέπει δεκάδες ρωσικά αντιτορπιλικά και υποβρύχια να ανεφοδιάζονται καύσιμα από το έδαφός της», ιδίως στον θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική, που βρίσκεται λίγα μίλια από τη βρετανική βάση στο Γιβραλτάρ.

Από το 2011 στο ισπανικό λιμάνι προσέγγισαν «τουλάχιστον 57 ρωσικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αποβατικά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη
Η ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη, εξέφρασε την έκπληξή της γύρω από το θέμα.

«Οι επισκέψεις  αυτές πραγματοποιούνται μετά από την παραχώρηση άδειας, είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και εθνικό δίκαιο», ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Το τελευταίο ρωσικό πλοίο που  προσέγγισε στη Θέουτα ήταν το ρωσικό –πυρηνικό υποβρύχιο «Νοβοροσίσκ», τον Αύγουστο του 2015.

Τον Απρίλιο του 2014 στο ισπανικό λιμάνι ελλιμενίστηκε το αποβατικό «Αντιναύαρχος Κουλάκοφ» και δύο δεξαμενόπλοια το «Ντούμπνα» και το «Σεργκέι Οσίποφ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου