Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η «έξοδος» Αχμέτ Νταβούτογλου και ο μυστικός πόλεμος Τούρκων και Σαουδαράβων

Πριν από τρεις μήνες η τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων «Diriliş Postasi», η οποία διαχειρίζεται από τον Χακάν Αλμπαϊράκ (στενό συνεργάτη του Ερντογάν) είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που παρέμεινε στο διαδίκτυο μόνο λίγα λεπτά...


Το άρθρο αναφέρονταν σε ένα σενάριο κατασκοπείας με πρωταγωνιστή τον Αχμέτ Νταβούτογλου που παρουσιάζονταν ως μυστικός πράκτορας της... Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.

Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Ποιος είναι ο Νταβούτογλου» και αναφέρονταν στη βιογραφία και τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, όταν ο Νταβούτογλου σπούδαζε στη Μαλαισία, χρηματοδοτούνταν από ορισμένα ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας για να συνεχίσει τις σπουδές του και, σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μια  σημαντική οικονομική αλλαγή στη ζωή του.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, ίδρυσε ένα ‘επιστημονικό ίδρυμα για την τέχνη σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης. Το  ίδρυμα αυτό κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια και μετά από αυτό, ο πρώην φοιτητής  μετατράπηκε σε έναν μεγάλο καπιταλίστα,  έγινε ιδιοκτήτης μιας  βιβλιοθήκης, μίας τράπεζας και εμπορικών κέντρων.

Ο διάσημος πολιτικός αναλυτής, Φουάντ Αβνί, ο οποίος έχει σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σε άρθρο του έγραψε το ίδιο σενάριο σημειώνοντας:  «Σύμφωνα με τη γνώμη του προέδρου Ερντογάν, δεν υπάρχει καμία θέση για τον Νταβούτογλου στο Ίδρυμα της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας»

Στο άρθρο του ο Αβνί  τόνισε συναντήσεις λάμβαναν χώρα στο παλάτι του Ερντογάν, προκειμένου να μελετήσουν τρόπους για να απαλλαγούν από τον Νταβούτογλου, όπου κατέληξαν να ζητήσουν  να παραιτηθεί, γιατί η σκιώδης κυβέρνηση της «ομάδας Γκιουλέν» διαθέτει ακριβή τεκμηρίωση για την ενοχοποίηση του Νταβούτογλου, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρονταν για τη συζήτησή (αυτών των στοιχείων).


Μετά τις αλλαγές στην Επιτροπή Σύνταξης του Νέου Συντάγματος από τον Νταβούτογλου, παρά τις οδηγίες του Ερντογάν, για επέκταση του ελέγχου του στη Μέση Ανατολή και συνέχεια στην πολιτική του ανταγωνισμού με την Σαουδική Αραβία, ο Ερντογάν απομάκρυνε τον Νταβούτογλου από τη θέση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνητικού κόμματος στην Τουρκία για να σώσει τις περιφερειακές προσπάθειες της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου