Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τα μυστικά της Θράκης: Επιχείρηση χειραγώγησης της μειονότητας και το χτίσιμο ενός παράλληλου συστήματος εξουσίας

Σε ένα άτυπο αλλά σκληρό παιγνίδι εξουσίας και κυριαρχίας επί της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες πολιτικοί, θρησκευτικοί κα οικονομικοί παράγοντες της μειονότητας, με το Τουρκικό Προξενείο να επιχειρεί να κρατήσει και πάλι τα «χαλινάρια» και να συνεχίσει να χειραγωγεί πολιτικά και κοινωνικά την μειονότητα... 

Στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΚΙΕΦ στη Θράκη. Φωτογραφία DEB.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Από μια σειρά προκλητικές και ανθελληνικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες παραγόντων που έχουν επικεφαλής τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, δείχνουν να απέχουν το τελευταίο διάστημα και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές (παρά την καλή σχέση που συνεχίζει να διατηρεί με το κύκλωμα αυτό ο Χ. Ζεϊμπέκ), ενώ το κενό επιχειρεί να καλύψει το μειονοτικό κόμμα του Σαδίκ, ΚΙΕΦ, το οποίο με την στήριξη του Προξενείου είχε...
αναδειχθεί πρώτο κόμμα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις ευρωεκλογές. Η όλο και πιο απροκάλυπτη ένταξη του παράλληλου συστήματος εξουσίας που κτίζεται μεθοδικά και αθόρυβα στην Θράκη, στην πλήρη επιρροή της Άγκυρας προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο μεταξύ των μειονοτικών βουλευτών που αισθάνονται πλέον απειλούμενοι από το βαθύ κράτος που κατευθύνει τις μειονοτικές ψήφους, αλλά και από την Ελληνική Πολιτεία. 

Ο ψευδομουφτης Ξάνθης Αχμέτ Μετε σε ένα από τα γνωστά ανθελληνικά παραληρήματα του, ξεπέρασε τα όρια ,καθώς μιλώντας στο Συνέδριο του ΚΙΕΦ χαιρέτισε τον αρχηγό του κόμματος Αλή Τσαβους , ευχόμενος να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης»… Η δήλωση αυτή δεν είναι γλωσσικό ολίσθημα, ούτε φραστική υπερβολή, αλλά αποκαλύπτει την πάγια και όλο και πιο ξεκάθαρη πλέον τακτική της Τουρκίας στην Θράκη, για την δημιουργία δόμων και συνθηκών που θα οδηγήσουν στον «δικοινοτικό» χαρακτήρα της ακριτικής περιοχής , όπως έγινε και στην Κύπρο, όπου η μικρότερη μάλιστα μειονότητα έχει αναδειχθεί πλέον σε ισότιμη οντότητα με την πολυπληθέστερη ελληνοκυπριακή κοινότητα. 

«Το παραλήρημα και οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Μέτε δεν δείχνουν να έχουν τέλος», αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ. «Η Θράκη», τονίζουν, «είναι και θα είναι πάντα ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή, εγγενές μέλος μιας δημοκρατικής Ελλάδας που σέβεται, προασπίζεται και αναπτύσσει τα δικαιώματα ειδικών ομάδων, όπως είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μιας Ελλάδας που διασφαλίζει την κοινωνική, οικονομική και επενδυτική ανάπτυξη της Θράκης, η οποία θα παραμείνει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας σε πείσμα όσων μάταια επιδιώκουν να την καταστήσουν εργαλείο εντάσεων». Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη ίσως φορά το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αντέδρασε τρεις φορές το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις του ψευδομουφτή Α. Μέτε και του τούρκικου ΥΠΕΞ, ενώ και ο ίδιος ο Ν.Κοτζιάς βρήκε την ευκαιρία στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Θράκη, να δηλώσει ότι η μειονότητα είναι ελληνική και να προσθέσει ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή». 

Η αναμέτρηση αυτή στην Θράκη έχει σοβαρότατες πολιτικές διαστάσεις, καθώς με δεδομένη την δημοκοπική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ, η μαζική μετακίνηση των ψήφων της μειονότητας θα του δώσει την χαριστική βολή. Έτσι το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται εστιάζεται στην αντιπαράθεση με το προξενικό κατεστημένο στην Θράκη ώστε να επιχειρηθεί το «τσιμεντάρισμα» της μειονοτικής ψήφου. Εάν όμως ο κ.Κοτζιας πράγματι πιστεύει ότι τα όσα συμβαίνουν στην Θράκη είναι ανησυχητικά και συνιστούν προσπάθεια ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και λειτουργούν και αποσταθεροποιητικά, αυτό δεν συμβαίνει με όλη την κυβέρνηση. Καθώς ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και των γνωστών προσωπικοτήτων των «επαγγελματιών Δικαιωματιών» συστηματικά τάσσονται υπέρ όλων των απαραδέκτων απαιτήσεων που εγείρουν οι σκληροπυρηνικοί ελεγχόμενοι από το Τουρκικό Προξενείο παράγοντες της μειονότητας. 

Είναι η αντίληψη που θεωρεί ότι η πλήρης παράδοση της μειονότητας στον έλεγχο του Προξενείου και της Τουρκίας, θα εξασφαλίσει την κατεύθυνση της μειονοτικής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως θα είναι μια προοδευτικού χαρακτήρα ικανοποίηση αιτημάτων χωρίς καμιά συνάρτηση με το ιστορικό, πολιτικό κοινωνικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι την ίδια εβδομάδα που ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να αναφερθεί στην Θράκη, σε μια άλλη εκδήλωση δυο κορυφαία πολιτικά στελέχη που έχουν διατελέσει και Υπουργοί Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησαν να καταργηθεί η Σαρία, μια και όπως είπαν η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Θράκη αποτελεί αναχρονισμό και παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα. Ο Β. Βενιζέλος πάντως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μελέτη και καλή προετοιμασία για το θέμα αυτό, καθώς συναρτάται ευθέως με την Συνθήκη της Λωζάννης… 

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την Σαρία, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της μειονότητας επιθυμεί την διατήρηση της και συνεπώς κάθε προοδευτική και σύννομη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, κατάργηση της θα προκαλέσει αντιδράσεις και πιθανόν να προβληθεί και ως παρέμβαση του Ελληνικού κράτους εις βάρος της μειονότητας και παραβίαση της Λοζάνης, ενώ συγχρόνως η κατάργηση της θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του δικαιώματος εκλογής των μουφτήδων, καθώς δεν θα έχουν πλέον δικαστικές αρμοδιότητες. Η νέα «σκληρή» ομάδα που συσπειρώνεται γύρω από την λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» επιχειρεί να εμπεδώσει την κυριαρχία της στα πολιτικά πράγματα της Θράκης έκανε επίδειξη δύναμης, μεταβαίνοντας στην Τουρκία όπου συναντήθηκαν (και φωτογραφήθηκαν) με τον πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν, τον υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου και οι δυο ψευδομουφτηδες έγιναν δεκτοί από τον Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμετ Γκιορμέζ . 


Ο Τσαβούσογλου μάλιστα τουϊτάρισε : «Ανανεώσαμε την ισχυρή στήριξη μας στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης». Στην ομάδα που περιόδευσε στην Άγκυρα συμμετείχαν: οι δυο ψευδομουφτής Ξανθής και Ροδόπης Αχμέτ Μετε και Ιμπραήμ Σερίφ ,ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κουρτ, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζή, ο πρόεδρος «θρησκευτικών λειτουργών Δυτικής Θράκης» Σαδίκ Σαδίκ , ο πρόεδρος της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο βουλευτής ΑΚΡ της Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, και ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δ.Θρακης» Σαμί Τοραμάν, ο Δήμαρχος Ακριανών Ριντβάν Αχμέτ και ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου