Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ποιος επιδιώκει γρήγορες και βίαιες αλλαγές των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια;

Σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, με εξαίρεση τη Σερβία, υπάρχει πολιτική κρίση με διαδηλώσεις και έκφραση  βίας. Οι περισσότερες, είναι σαφές, ότι δεν είναι τυχαίες, γράφει στο πρωτοσέλιδό της,  η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’ και συνεχίζει:..


Σε πολλές περιπτώσεις στις διαδηλώσεις πρωτοστατεί η αντιπολίτευση. Στη Βοσνία οι μυστικές υπηρεσίες παρουσιάζουν λεπτομερείς πληροφορίες ότι είναι δυνατή μια νέα αιματοχυσία.

Στα Βαλκάνια οι απροσδόκητες διαμαρτυρίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βίαιες, σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, είναι  υποκινούμενες από... το εξωτερικό, γίνονται μέσω αυτών προσπάθεια αλλαγής των κυβερνήσεων.

Ξένοι (παράγοντες) κατάφεραν να αλλάξουν κυβερνήσεις στην Κροατία, στη Σερβική Δημοκρατία, στο Μαυροβούνιο, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και σε αυτό εντάσσεται και η Αλβανία.

Η Σερβία δεν βρίσκεται προσωρινά σε αυτήν την ομάδα, επειδή πριν από τρεις εβδομάδες είχε πρόωρες εκλογές και η διαδικασία αναβλήθηκε, αλλά ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  μία ημέρα μετά τις εκλογές δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σερβία το ουκρανικό σενάριο όπως γίνεται στην FYROM.

Ο ίδιος έκανε σαφές, απευθυνόμενος σε όλους,  ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει να ζήσουν την ουκρανοποίηση των Σκοπίων.

‘Πρέπει να παραμείνουμε στη σταθερότητα και δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε σε εσωτερικές υποθέσεις (άλλων χωρών), σε αντίθεση με ορισμένες χώρες. Ελπίζω  ότι οι ιδέες οποιουδήποτε για ουκρανοποίηση δεν θα περάσουν στα Βαλκάνια. Δεν χρειαζόμαστε άλλες συγκρούσεις ή ταραχές’, δήλωσε ο Βούτσιτς.

Τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα.
‘Εάν διαφυλαχθεί η σταθερότητα δεν υπάρχει φόβος για εμάς. Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης στη Σερβία. τα σενάρια  για ουκρανοποίηση των Σκοπίων,  δεν θα περάσουν στη Σερβία, δεν θα το επιτρέψουμε’, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Η πιο ανησυχητική κατάσταση παρουσιάζεται σήμερα στη Δημοκρατία της Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία στη Βοσνία). Με ένα δελτίο τύπου ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ισχυρίσθηκε ότι οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες ότι στη Βοσνία ετοιμάζεται ένας νέος πόλεμος.

Οι ανακοινώσεις περί αιματοχυσίας αναφέρονται για την επικείμενη διαδήλωση στις 14 Μαΐου που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια στη Βοσνία υπάρχει μέτρια και ελεγχόμενη αναταραχή.

Ακριβώς όπως στα Σκόπια, η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο επί μήνες διαμαρτύρεται και μέσω μια απόπειρας βίαιης εισόδου στο Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα και τη δημιουργία σκηνών, κατάφερε να πάρει την εξουσία από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και τους οικονομικούς τομείς Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Η Κροατία και πάλι αντιμετωπίζει, ήδη, μια κοινοβουλευτική κρίση, παρά του ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε από νόμιμες εκλογές πριν από μόλις τέσσερις μήνες.
Ο νυν πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς απειλείται από την αντιπολίτευση που ανακοίνωσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταρτίσει μια τρίτη υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση.

Οι λόγοι αυτών όλων των περιπτώσεων μέχρι στιγμής είναι άγνωστοι, αλλά ο χρόνος θα δείξει ποιος είναι ο απώτερος στόχος των ανατροπής των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου