Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Φυσικά να διαγραφούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ ενδιαφέρουσα η απόφαση του ΤΕΕ, του ΙΣΑ και του ΔΣΑ να παραπέμψουν στο πειθαρχικό και εν συνεχεία να διαγράψουν μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους βουλευτές του Σύριζα που ψήφισαν τα μέτρα... 

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος γενικευμένου πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κοινωνία και τον Συριζα.
Το δικαίωμα διαγραφήςΈχουν όμως το δικαίωμα αυτό τα σωματεία, να αφαιρούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από μέλη τους για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα; Φυσικά και το έχουν. Το επάγγελμα δεν ασκείται σε ελεύθερη ατομική βάση, αλλά είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται και σε αντίστοιχο κοινωνικό έλεγχο. Τα επαγγελματικά σωματεία έχουν καταστατικά, θέτους όρους και...
επιβάλλουν υποχρεώσεις στα μέλη τους και φυσικά έχουν και πειθαρχικά συμβούλια και ποινές. Όχι μόνον για παραπτώματα κατά την άσκηση του επαγγέλματος, αλλά και για παραπτώματα που σχετίζονται με την στάση και την συμπεριφορά των μελών τους.
Η ΕΣΗΕΑ πρωτοπόροςΠροσφάτως η ΕΣΗΕΑ διέγραψε μέλη της επειδή απλώς επειδή μεροληπτούσαν υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και δημιουργούσαν κλίμα εκφοβισμού. Εάν για το παράπτωμα αυτό διεγράφησαν δημοσιογράφοι, τότε τι πρέπει να κάνει η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους- βουλευτές που δέχονται μέτρα καταστροφικά για τον κλάδο; Δεν πρέπει επίσης να τους διαγράψει;
Ο βουλευτής έχει συγκεκριμένη εντολήΤο επιχείρημα πως ο βουλευτής διαπράτει πολιτικό αδίκημα και τιμωρείται μόνον με την αρνητική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές και όχι με διοικητικά πειθαρχικά μέτρα του σωματείου του δεν ευσταθεί. Ο βουλευτής που εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο δεν εκλέθχηκε με λευκή επιταγή, αλλά κατ' εντολήν. Ένας δικηγόρος, εφόσον εξελέγη για να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου του- συν τοις άλλοις- οφείλει να το κάνει. Εάν δεν το κάνει, οι συνάδελφοί του δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να τον παραπέμψουν στο πειθαρχικό και να μην αρκεστούν στην αρνητική ψήφο τους στις εκλογές. Εάν μπορούν να τον ανακαλέσουν άμεσα με την απειλή της διαγραφής, πρέπει να το κάνουν. Στο χέρι του βουλευτή είναι να τηρήσει τον όρκο του ή να συνεχίσει να καταπατά την εντολή που έλαβε και να διαγραφεί από το σωματείο.
Πολύ περισσότερο μάλιστα, που ο βουλευτής αυτός όχι μόνον δεν προστάτεψε τα συμφέροντά τους, αλλά τα έβλαψε, χωρίς κανένα ενδοιασμό, προκειμένου να διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα. Επιπλέον, ο βουλευτής του Συριζα, εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – εξαιτίας του οποίου απέσπασε ψήφους- να προστατέψει μισθούς και συντάξεις, να μην αυξήσει τους φόρους και να αρνηθεί την καταπάτηση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Και έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Επομένως δεν έχει πια την εντολή. Του έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί. Η αθέτηση υπόσχεσης και η αλλαγή πολιτικού προγράμματος χωρίς την έγκριση των εκλογέων, είναι το βαρύτερο πολιτικό παράπτωμα και πλήττει την καρδιά του πολιτεύματος που είναι η σχέση αντιπροσώπευσης μεταξύ πολίτη και βουλευτή.
Επομένως, η παραπομπή μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και ενδεχομένως δημοσιογράφων στα πειθαρχικά όργανα, με το ερώτημα της διαγραφής, είναι το ελάχιστο μέτρο αυτοπροστασίας για τα επαγγελματικά σωματεία.
Ο Πρόεδρος διαγράφει. Το σωματείο όχι;Όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος διαγράφει με μια απλή του δήλωση έναν βουλευτή που τόλμησε να ψηφίσει κατά συνείδηση, τότε κατά μείζονα λόγο ένα σωματείο μπορεί να διαγράψει ένα απλό μέλος του. Διότι ενώ ο βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης ψήφου έναντι του κόμματός του, δεν έχει απεριόριστο δικαίωμα ψήφου έναντι του πολίτη. Στη Βουλή τον έστειλα εγώ, δεν τον έστειλε ο Τσίπρας ούτε ο Κυριάκος.
Εάν φτάσουμε και τυπικά ο βουλευτής να μετατραπεί σε διορισμένο υπάλληλο, τότε θα έχουμε οδηγηθεί και στην τυπική κατάργηση του πολιτεύματος. Θα έχουμε αυταρχικό, αντικοινοβουλευτικό καθεστώς.
Δυστυχώς οι σημερινοί βουλευτές είναι συνήθως παιδιά του κόμματος και δεν εκπροσωπούν αυτοδύναμη κοινωνική ισχύ. Δεν είναι πολιτικά πρόσωπα με αυτεξούσια δράση. Και για τον λόγο αυτό ψηφίζουν αυτά που τους επιβάλουν οι ηγεσίες τους.
Τα επαγγελματικά τους σωματεία όμως μπορούν να αντιδράσουν και να καταστήσουν αυτήν την εκούσια υποταγή του βουλευτή στον αρχηγό του, μια πράξη με σοβαρό προσωπικό κόστος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου