Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Σύγκρουση για την συμφωνία με ΕΕ: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου

O αγώνας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ισχυροποιήσει την εξουσία του τον φέρνει σε ανοικτή ρήξη με τον πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, γεννώντας ερωτηματικά και προβληματισμό στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που επιθυμούν σταθερότητα... 

Φωτογραφία Αρχείου: Ο Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας,. Δεξιά ο Αχμέτ Νταβούρογλου. Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣΗ πολιτική αστάθεια στην Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη έχει στραφεί προς την Άγκυρα αναζητώντας τη βοήθειά της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την ώρα που η Ουάσινγκτον ζητά την τουρκική βοήθεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία, αλλά και την ώρα που η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της τους Κούρδους μαχητές και έχει εμπλακεί στο συριακό πρόβλημα. Ήδη η Τουρκία έχει πληγεί οικονομικά από την αστάθεια με το χρηματιστήριο να πέφτει και η εμπιστοσύνη των επενδυτών να χάνεται. «Ο Ερντογάν θα μπορούσε να συνεχίσει με τον Νταβούτογλου. Είναι όμως ξεκάθαρο πως υπάρχει χάσμα. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σύντομα ο Ερντογάν πιθανότατα θα...
επιλέξει έναν νέο ηγέτη στη θέση του Νταβούτογλου», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας στο Reuters. «Η σταθερότητα του ΑΚΡ σημαίνει σταθερότητα και για την Τουρκία και όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται άμεσα ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή τους σε πολιτικά ή οικονομικά», ανέφερε η αυτή πηγή. Εκπρόσωπος ωστόσο του Ερντογάν αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες. 

Οι σχέσεις πάντως Ερντογάν- Νταβούτογλου δεν ήταν ποτέ εύκολες για σειρά από λόγους. Ο Ερντογάν επιδιώκει την εφαρμογή ενός προεδρικού συστήματος, το οποίο οι αντίπαλοί του βλέπουν ως όχημα πραγματοποίησης των φιλοδοξιών του. Σε ένα τέτοιο σύστημα ο ρόλος του Νταβούτογλου θα ήταν ούτως ή άλλως υποβαθμισμένος. Αν και το περιβάλλον Νταβούτογλου επιδίωκαν πάντα να υποβαθμίζουν τις συγκρούσεις που υπήρχαν τα σημάδια της πάλης για την εξουσία στην Τουρκία είναι εμφανή. Το κόμμα αφαίρεσε αρμοδιότητες από τον Νταβούτογλου, στις 29 Απριλίου, ενισχύοντας την επιρροή του Ερντογάν. Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε και πάλι πως υπάρχει σύγκρουση με τον Ερντογάν και είπε πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα έβλαπτε το κόμμα. Αντιπολιτευόμενες εφημερίδες εξέλαβαν τις δηλώσεις του ως προετοιμασία πιθανής του παραίτησης. 

Τρία ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ δήλωσαν στο Reuters πως η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα και τον ίδιο τον Νταβούτογλου. Ωστόσο δεν αναμένουν την παραίτησή του. «Δεν θα εκπλαγώ αν ο Ερντογάν συνεχίσει με τον Νταβούτογλου πρωθυπουργό τουλάχιστον για λίγο ακόμα, βάζοντας πάγο στην κρίση. Το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος όμως θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα», είπε ένας από αυτούς. Ένα θεμελιώδες δίλημμα Η κόντρα Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει προκληθεί από την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οικονομική ενίσχυση και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. «Μπορείς να αισθανθείς τη μεγάλη ένταση μεταξύ Νταβούτογλου και Ερντογάν η οποία θα χειροτερέψει», αναφέρει ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος διότι η συμφωνία με την ΕΕ αποτέλεσε έμπνευση του Νταβούτογλου. 

Ο Ερντογάν συχνά ασκεί κριτική στην ΕΕ. Πρόσφατα ο Ερντογάν δήλωσε πως το θέμα της βίζας είχε τελειώσει όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και πως η ΕΕ είχε δεσμευτεί για την παραχώρησή της τον Οκτώβριο του 2016. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η παραχώρησή του τέσσερις μήνες νωρίτερα αποτελεί νίκη», είχε πει ο Ερντογάν. Σύμβουλοι των δύο ανδρών δηλώνουν πως η σύγκρουσή τους δεν προκλήθηκε λόγο ΕΕ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως σε αντιδιαστολή με τον αυταρχικό Ερντογάν, βλέπουν τον Νταβούτογλου ως κύριο εταίρο. Τυχόν απομάκρυνσή του θα δυσκολέψει, κατά συνέπεια, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. «Ο Νταβούτογλου δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Πιστεύει πως έτσι εξασφαλίζει την ασφάλεια της Τουρκίας. Δεν θεωρούμε όμως το Ερντογάν το ίδιο ένθερμο με την ιδέα», ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Χάσμα υπάρχει και όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα σημείο που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ΕΕ. Ο Ερντογάν μιλά ανοιχτά υπέρ των διώξεων, τον φυλακίσεων χωρίς δίκη ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Ο Νταβούτογλου αντιτίθεται στις διώξεις άνευ δίκης. Ωστόσο οι διαφορές αυτές είναι απλώς συμπτώματα ενός θεμελιώδους διλήμματος, αναφέρει ο Τούρκος βετεράνος διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν. «Στόχος του Ερντογάν είναι να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη για την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος. Στόχος του Νταβούτογλου είναι να ισχυροποιηθεί μέσω μιας επιτυχημένης πρωθυπουργίας», αναφέρει ο Ουλγκέν. «Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως όποιος εντός του ΑΚΡ αντιδρά στον Ερντογάν απομακρύνεται χωρίς το κόμμα να υποστεί σοβαρές συνέπειες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε πως θα συμβεί διαφορετικά με τον Νταβούτογλου», κατέληξε. 


Με πληροφορίες από http://uk.reuters.com/article/uk-turkey-politics-idUKKCN0XV18E


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου