Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη και τσαλακώνει τις ελπίδες των αφελών για το λαθρομεταναστευτικό

Ο Ερντογάν βάζει φωτιές με το μεταναστευτικό στην ΕΕ… Πριν κλείσουν 24 ώρες από την καρατόμηση Νταβούτογλου ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που υπήρχαν στις Βρυξέλλες, καταφέρνοντας το πρώτο πλήγμα στην Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό…  

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΗΣ

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

«Εμείς θα προχωρήσουμε τον δρόμο μας, εσείς τον δικό σας» είπε, αναφερόμενος στην Ε.Ε. ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: « Η Ε.Ε. μας ζητά να αλλάξουμε τον...
αντιτρομοκρατικό νόμο μας. Αυτοί που επιτρέπουν σε τρομοκράτες να στήνουν σκηνές, έρχονται μετά με απαιτήσεις…». Ο κ. Ερντογάν αναφερόταν στις σκηνές που είχαν στήσει οπαδοί του PKK στις Βρυξέλλες όταν επισκέφτηκε την έδρα της Ε.Ε. ο Α. Νταβούτογλου. Καθώς εκκρεμεί η δύσκολη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο της Συμφωνίας για απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Ταγιπ Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική για τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε., κυρίως αυτή για την αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου. 


Αυτή είναι η μια από τις πέντε προϋποθέσεις που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί «καμία έκπτωση» στα κριτήρια που έχουν τεθεί, καθώς μόνον εάν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι θα δεχθεί να γίνει η ψηφοφορία για την Συμφωνία. Είναι προφανές, εξάλλου και ο ίδιος ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία έχουν επαναλάβει, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Α. Νταβούτογλου είχε ηγηθεί αυτού του μαραθωνίου ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις συνολικά 72 προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και να μπορεί έτσι να αποσπάσει την θετική εισήγηση της Κομισιόν. 



Οι πέντε προϋποθέσεις που έχουν τεθεί αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την προστασία των δεδομένων βάσει των ευρωπαϊκών στάνταρ, την συνεργασία με την Europol, τη δικαστική συνεργασία με «όλα» τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και «αναθεώρηση της νομοθεσίας και των πρακτικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ώστε να ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά στάνταρ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου