Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Συνάντηση του «σχήματος Νορμανδίας» εν μέσω συγκρούσεων

Στην Ανατολική Ουκρανία και τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που έχουν αντιδράσει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου πριν από 2 χρόνια, κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα οι επιθέσεις από το στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα... 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΧΗΜΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη χτυπήθηκε από όλμους, χειροβομβίδες αλλά και ελεύθερους σκοπευτές το χωριό Μπελάγια Κάμενκα. Επίσης, επίθεση δέχτηκε και το χωριό Λοζόβιογιε στην επαρχία του Λουγκάνσκ. Και από τις δύο σφοδρές επιθέσεις δεν υπήρξαν νεκροί ενώ οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν τις επιθέσεις και τη συγκέντρωση σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που επιτηρεί την εφαρμογή της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 που συνεχώς παραβιάζεται, αλλά και της πρόσφατης πριν από το Πάσχα. Μέσα σε αυτό το κλίμα και δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, ότι θα συνεχίζει να...
διεκδικεί «τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» (σ.σ. εννοώντας από τη Ρωσία) και ότι δήθεν θα «συνεχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία του Μινσκ», πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή εκπροσώπων των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. 

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, η χώρα του θα πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση τού να συμβάλει η Ουκρανία και οι πολιτοφυκακές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να «εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους» και συμπλήρωσε: «Εχουμε ετοιμάσει μια σειρά από προτάσεις που θα εξεταστούν στην υπουργική συνάντηση και ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, δίνοντας μια ώθηση στην εφαρμογή των συμφωνιών». Επίσης, με έμφαση τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί «απαραίτητο να δοθεί ώθηση στην επίλυση των πολιτικών ζητημάτων, πρώτα απ' όλα, της διεξαγωγής εκλογών, την έγκριση των αναγκαίων αποφάσεων σχετικά με το ειδικό καθεστώς στις περιοχές και την αμνηστία» και σημείωσε ότι «οι δικαιολογίες του Κιέβου πως τα πολιτικά ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν έως ότου δημιουργηθεί ένα μόνιμο καθεστώς κατάπαυσης του πυρός δεν είναι σοβαρά». 

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί εφικτή τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) τον φετινό Ιούνη και Ιούλη. Σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε στις 24 Απρίλη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, για την ανάπτυξη μιας αστυνομικής αποστολής του ΟΑΣΕ, εξοπλισμένης με βαρέα όπλα, θυμίζουμε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, είχε διατυπώσει επιφυλάξεις με το επιχείρημα ότι ο ΟΑΣΕ δεν έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους αποστολές, που ούτε και είναι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου