Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κρήτη: Παίρνουν πίσω τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρίχτερ - Ανεπιθύμητος

Τέλος σε μια υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Κρήτης είναι έτοιμο να βάλει το Πανεπιστήμιο του νησιού, ανακαλώντας τον τίτλο επιτιμίας του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ... 


Ο οποίος με το βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης, επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα και αναγνωρίζει τους...
ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες».
Η Αιτιολογική Έκθεση για την αφαίρεση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, η οποία φέρει τις υπογραφές του Καθηγητή Πολιτικής ΦιλοσοφίαςΔημήτρη Ι. Κοτρόγιαννου και του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Δημήτρη Ξενάκη, έρχεται την παραμονή της 75ης Επετείου από την Μάχη της Κρήτης. 
Με την Έκθεση αυτή, αναμένεται να μπει ένα οριστικό τέλος σε μια περιπέτεια που για περισσότερο από έναν χρόνο ταλάνισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής είχε παραπεμφθεί και σε δίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο στην οποία αν και αθωώθηκε αυτό δεν συνέβη επί της ουσίας των λεγομένων του. 
Η αιτιολογική έκθεση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι μετά την «ατυχή δικαστική διαδικασία», ο Γερμανός ιστορικός κλιμακώνει και αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, των Κρητών και της Εβραϊκής κοινότητας. 
Και πράγματι μόλις χθες σε νέα του συνέντευξη στην Καθημερινή, ο Χάινς Ρίχτερ, προκάλεσε ίσως περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο δεν πήρε πίσω τίποτα αλλά κατηγόρησε μάλιστα τους σύγχρονους Κρητικούς για την αντίσταση τους στα λεγόμενα του, χαρακτηρίζοντας τους  «φανατικούς» και άλλη... «ράτσα».  Άλλωστε, υποστήριξε εκ νέου ότι οι ναζί που εισέβαλαν στην Κρήτη το 1941 και κατέσφαξαν τους Κρήτες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, το έκαναν... με το γράμμα του νόμου. Είπε επίσης ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις πληρώθηκαν στην Ελλάδα και μετά... φαγώθηκαν. 
«Είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλευόμενος δυστυχώς τις βραβεύσεις από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» τονίζει η έκθεση του Πανεπιστημίου. 
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι απόψεις του κ. Ρίχτερ δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Πέραν λοιπόν του δεδομένου ότι το επιστημονικό έργο του κ. Ρίχτερ ελέγχεται και αμφισβητείται από πολλούς έγκριτους ιστορικούς, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να καταστεί απολύτως σαφές ποιο πρόσωπο και με ποια επιμέρους κριτήρια επιλέγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξόχως τιμητική διάκριση την οποία αυτό επιφυλάσσει - και θα πρέπει να επιφυλάσσει - μόνο σε όσους θέλει πραγματικά να ταυτίσει με την πορεία και τις αξίες του». 

2 σχόλια:

  1. φυσικα και οι κρητες ειναι '''αλλλη''ρατσα οπως ειπε ο Ριχτερ...
    η γλωσα τους και η νοοτροπια τους το δειχνει .
    αρχαιοπρεπεης η λαλια τους [ οπως και των ποντιων και των κυπριων]
    ελληνικοτατη η συνειδηση τους.
    δεμενοι με το χωμα που τους γεννησε πραμα που εχουμε ξεχασει εμεις οι υπολοιοι ελληνες σε μεγαλο βαθμο
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ [ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ] ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ '''ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΕΙ'''' Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΡΙΧΤΕΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ρίχτερ, ένας αμφιλεγόμενος ιστορικός βραβεύθηκε γιατί άραγε από την Προεδρία της Δημοκρατίας( Ποιός ήταν Πρόεδρος τότε;) αλλά και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κοντέψαμε να πάθουμε εγκεφαλικό από τις κακοήθειες που εξεστόμιζε ο Ρίχτερ , ο βραβευμένος από τους ρίχτες ψευδο-Έλληνες πολιτικούς σαρδανάπαλους και απατεώνες ολκής που τους φτύνει όλη η οικουμένη κι αυτοί νομίζουν ότι βρέχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή