Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Με τέτοια μαντάτα μόνο ηλίθιοι ή απατεώνες μπορούν να πανηγυρίζουν

Τα σενάρια του ESM για την ελληνική οικονομία: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα - Ενώ ο Σόιμπλε προειδοποιεί πως δεν θα γίνει “πραγματικό κούρεμα” χρέους...

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) prepares for the start of an Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 09 May 2016. EPA, OLIVIER HOSLETΣύννεφα στην ελληνική οικονομία, λόγω φόβων για το χρέος και για μια διαρκή λιτότητα, βλέπει ο ESM. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters (www.reuters.com) στο έγγραφο που συνέταξε ο ESM και παρουσίασε τη Δευτέρα, στο Eurogroup, αναφέρει ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 3.1% το 2018, 2.8% το 2019, 2.5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060. Με βάση το σενάριο αυτό, όπως σημειώνει το Reuters, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025. Με πρώτη ματιά, φαντάζει ως...
καλό σενάριο, στην πραγματικότητα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αφού: Αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, αυτό θα σημάνει μικρότερη ελάφρυνση χρέους. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει ζωηρές επιφυλάξεις για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να επιτύχει – και να διατηρήσει σε βάθος χρόνου – τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αν διαψευσθεί και τα πλεονάσματα είναι μικρότερα, τότε θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση που με τη σειρά τους θα «πετσοκόψουν» κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Το Eurogroup θα επεξεργαστεί όπως δεσμεύτηκε, σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Αν επαληθευθεί το βασικό σενάριο του ESM, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τρεις τρόπους: 1.επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια 2.θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 3.θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050. ΓΙΑ 

ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ, η εφημερίδα Καθημερινή (www.kathimerini.gr) σε ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα, γράφει ότι έχοντας 14 ημέρες στη διάθεσή της, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το τελικό πακέτο των μέτρων και να περάσει από τη Βουλή όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευτεί η δόση που θα βάλει τέλος στην ταμειακή ασφυξία του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι διαβουλεύσεις πλέον θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, απομένουν λεπτομέρειες να καθοριστούν, ενώ παράγοντες της τρόικας συμπληρώνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν απαιτείται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση καλείται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσει και την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, τα επόμενα βήματα αφορούν: 

1. Στην ψήφιση των άλλων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων. Πρόκειται για τους έμμεσους φόρους και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί. 

2. Στην κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων. 

3. Στη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, εντός Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Επιπλέον, το νέο ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο. 

4. Αλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ. Πέραν αυτών, μέσα στις επόμενες 14 ημέρες οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και σε άλλα δύο θέματα: 

• Στο ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί. Εκτός από τις υποχρεώσεις για την αποπληρωμή του χρέους, η δόση που θα εκταμιευτεί θα πρέπει να καλύπτει σε κάποιον βαθμό και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διάθεση 5,7 δισ. μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, που είχε σχεδιαστεί να συμβεί πέρυσι τον Νοέμβριο. Εκτοτε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόθεση να «καθαρίσει» το τοπίο με τις οφειλές του Δημοσίου. Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δόση που θα δοθεί τώρα θα είναι μεγάλη και θα καλύψει μέρος των κρατικών οφειλών. Πάντως, το Euroworking Group θα αποφασίσει τόσο για το ύψος της δόσης, όσο και για τον τρόπο διάθεσής της. 
• Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν τώρα για το χρέος θα αφορούν κυρίως σε εργαλεία διαχείρισής του, χωρίς να αποκλείουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τη διάθεση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επαναγορά των «ακριβότερων» δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή των διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. 

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου