Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο «τιμωρός» γίνεται πρόεδρος και θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα


Με τεράστια απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Ροντρίγκο Ντούτερτε οδεύει προς την προεδρία των Φιλιππίνων μετά τις προεδρικές κάλπες και ήδη διαμηνύει τις προθέσεις του να αλλάξει το Σύνταγμα... 

Προς την προεδρία των Φιλιππίνων οδεύει ο Ροντρίγκο Ντούτερτε

Ο Ντουέρτε, ο επονομαζόμενος «τιμωρός», εμφανίστηκε ως «αουτσάιντερ» του πολιτικού συστήματος και...
κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη με σκληρές θέσεις τόσο για τη διαφθορά όσο και για την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα, με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένων, ο Ντουτέρτε εμφανίζεται στο 39%. Η απόστασή του από τον δεύτερο υποψήφιο θεωρείται αδύνατο να καλυφθεί -τους χωρίζουν 6 εκατ. ψήφοι- και η επικράτησή του είναι μαθηματικά δεδομένη. 

Ο εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε μετά τις πρώτες ανακοινώσεις πως στην κορυφή των προτεταιοτήτων του Ντουτέρτε είναι η αναθεώρηση του συντάγματος και αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

«Οι κινήσεις αυτές θα απαιτήσουν ευρεία εθνική συναίνεση, ενώ θα δρομολογηθεί ευρεία αναθεώρηση του συντάγματος» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Πήτερ Λαβίνα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντουτέρτε, άλλοτε δικαστικός λειτουργός και δήμαρχος του Νταβάο, χρησιμοποίησε αρκετές φορές ακραίες εκφράσεις προκειμένου να πείσει τους Φιλιππινέζουνς πως είναι ο κατάλληλος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και της εγκληματικότητας - «θα σας σκοτώσω όλους» είχε πει, ενδεικτικά, απευθυνόμενους στους εμπόρους ναρκωτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου