Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: «Να είστε έτοιμοι για μάχη» διέταξε τους Ουκρανούς στρατιώτες ο Ποροσένκο

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, όπου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν "επιθέσεις" που ετοίμαζε η Ουκρανία, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο... 

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: «Να είστε έτοιμοι για μάχη» διέταξε τους Ουκρανούς στρατιώτες ο Ποροσένκο


Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, "συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την...
ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. 


Οι συμμετέχοντες "μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας", ανέφερε η ίδια πηγή. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν κυρίως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ. 

Την Τετάρτη (χθες), η FSB δήλωσε ότι απέτρεψε "τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών" της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία, και που είχαν με απώτερο σκοπό "να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση". Η FSB κατηγορεί το Κίεβο ότι είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών "τρομοκρατών δολιοφθορέων" στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενός πράκτορα της FSB και ενός ρώσου στρατιωτικού. Οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν. Σε μία άλλη εξέλιξη, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς. Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει τίποτα που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ουκρανικής εφόδου στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ. Ο Πάιατ είπε ακόμη πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως ότου η περιοχή επιστρέψει στην Ουκρανία. "Η Ρωσία συνηθίζει συχνά να επιστρατεύει ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας για να αποστρέψει την προσοχή από τις δικές της παράνομες πράξεις", έγραψε ο Πάιατ στο Twitter. "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δει μέχρι στιγμής κάτι που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί 'επιδρομής στην Κριμαία' και η Ουκρανία τους έχει διαψεύσει κατηγορηματικά". 

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα Kommersant γράφει σήμερα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ασφαλείας, ότι μια ομάδα ανδρών που έχει συλλάβει η Ρωσία επειδή σχεδίαζαν επιθέσεις στην Κριμαία ομολόγησαν πως σκοπός τους ήταν να καταστρέψουν την τοπική τουριστική βιομηχανία. Οι πηγές δήλωσαν στην Kommersant ότι δύο από τους επτά δολιοφθορείς σε μια ομάδα σκοτώθηκαν και πέντε συνελήφθησαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κάτοικοι της Κριμαίας και μερικοί είχαν ρωσικά διαβατήρια, δήλωσαν οι πηγές. Η εφημερίδα ανέφερε πως οι συλληφθέντες ομολόγησσαν ότι σχεδίαζαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα της Κριμαίας με σκοπό να διασπείρουν τον πανικό και να καταστρέψουν την τουριστική βιομηχανια και όχι να σκοτώσουν οποιονδήποτε. 

Ποροσένκο: Να είστε έτοιμοι για πόλεμο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Ουκρανία απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις πρόσχημα ώστε η Ρωσία να εκτοξεύσει και άλλες στρατιωτικές απειλές κατά της Ουκρανίας. Πηγή: Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία: «Να είστε έτοιμοι για μάχη» διέταξε τους Ουκρανούς στρατιώτες ο Ποροσένκο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου