Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Λαγός για την ανακοπή της δυναμικής της αποσύνθεσης του Ευρωπαϊκού εκτρώματος γίνεται ο Στίγκλιτς

Αίφνης, και ενώ ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει στην Ευρώπη και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις δυναμικές που θα εκδηλωθούν την επόμενη περίοδο, εμφανίζεται και πάλι ο γνωστός Αμερικανός νομπελίστας σε μια πυροσβεστική παρέμβαση καταγγέλοντας αυτή τη φορά την αρχιτεκτονική του Ευρώ και τη δομή της Ευρωζώνης...

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος  Τζόζεφ Στίγκλιτς. Φωτογραφία αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι φανερό πως δεν προκειται για τυχαία παρέμβαση, αλλά για κατευθυνόμενη αντίληψη από τη μεριά των Αμερικανών οι οποίοι συνειδητοποιώντας τη δραματική τροποποίηση των κυρίαρχων διαθέσεων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, επιχειρούν να...
αποφορτίσουν το συνολικότερο αντιευρωπαϊκό κλίμα και να χαλιναγωγήσουν το ανάθεμα όχι στην καρδιά της ίδιας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά στο νομισματικό της εργαλείο.

Είναι προφανές ότι μπροστά και στα δρομολογούμενα με το διατλαντικό εμπόριο και τη γνωστή TTIP οι Αμερικανοί θέλουν το Ευρωπαϊκό μόρφωμα με μια Γερμανία σχετικά τσαλακωμένη, και το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρωτίστως για να εκτονωθεί μέσα από την ανώδυνη στρατηγικά στοχοποίησή του η συνολικότερη απέχθεια στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Διαβάζουμε λοιπόν στην ιστοσελίδα του Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ πως κατά την όψιμη γνώμη του Στίγκλιτς, ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα, και οι επιβληθείσες περικοπές, είναι εμβληματικές της αποτυχίας του ευρώ, και κάπως έτσι τεκμηριώνει στο νέο του βιβλίο γιατί το κοινό νόμισμα απειλεί την Ευρώπη. 

«Τα κατασκευαστικά λάθη του, μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του», συμπεραίνει ο Στίγκλιτς, ο οποίος θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του. Το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί την κατάργηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως τη μοναδική δυνατότητα για να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη. «Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30» και επειδή «τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ μοιάζουν αξεπέραστα, είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του». 

Ο Αμερικανός νομπελίστας καθιστά, μάλιστα, την Γερμανία υπεύθυνη για το γεγονός ότι το ευρώ απέτυχε. Ήταν «μοιραία η απόφαση» να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το πρότυπο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ / Bundesbank), η οποία ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο με την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, με τους κανόνες για τις οφειλές αφαιρέθηκε από τις κυβερνήσεις κάθε δυνατότητα να εξισορροπηθούν οι διαφορές στο ρυθμό ανάπτυξης με μια προληπτική πολιτική. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας και οι επιβληθείσες περικοπές είναι, κατά τον Στίγκλιτς, εμβληματικές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής. 

Η συνέπειά της ήταν να εμποδίσει το ευρώ την ανάπτυξη στην Ευρώπη, να βαθύνει η διάσπαση και να καταστεί επενδυτικό φρένο. Παραθέτει, επίσης, και ένα τρομακτικό αριθμό για το πόσο κοστίζει το ευρώ στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Εάν η νομισματική ένωση συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή της αναποτελεσματική μορφή θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισεκατομμύριων ευρώ σε πλούτο και ευημερία. Το ποσόν αυτό, είναι το 20πλάσιο των συνολικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης. Εάν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι διατηρήσουν το ευρώ θα είναι σαν να εργάζονται για 20 χρόνια δωρεάν. Ο Στίγκλιτς βλέπει ως την καλύτερη λύση να μετατραπεί επιτέλους η ευρωζώνη σε μια πραγματική νομισματική ένωση. Η άκαμπτη, όμως, γερμανική στάση και όλοι οι (εφαρμοστέοι) κανόνες θα έπαιρναν πολύ χρόνο και θα ήταν δαπανηροί ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

Γι’ αυτό η διάσπαση (του ευρώ) είναι ο μόνος πολιτικά εφικτός δρόμος. Για να περιοριστούν οι ζημιές, ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει τη διάσπασή του σε ένα βόρειο και νότιο ευρώ. Ετσι, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί καλύτερα το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης. 

Πηγή: Der Spiegel


Τι δεν καταλάβατε???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου