Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

«Good job, Alexis, congratulations»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογική του νίκη, και φέρεται να του είπε: «Good job, Alexis, congratulations»...
clintontsipras-thumb-large
του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
Σημαίνει κάτι μια τυπική καλή κουβέντα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Προφανώς και όχι. Η φράση που φέρεται να είπε ο Ομπάμα, όμως, έχει το ενδιαφέρον της.
Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στην...
πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπιλ Κλίντον, στο ίδρυμα του. Τέτοια ιδρύματα, άλλωστε, έχουν εμφανή ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Να σημειώσουμε, πάντως, πως ο Μπιλ Κλίντον δεν έχει, πλέον, ενεργό θεσμικό ρόλο στη διεθνή πολιτική, τουλάχιστον τυπικά. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός επέλεξε το ίδρυμα του Κλίντον, για να μιλήσει για το όραμα του.  
Δεν θα σχολιάσουμε, καν, το παρελθόν του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος, κάποτε, δήλωνε την αντίθεση του στην πολιτική του Κλίντον. Κάποτε, όταν οι καινούργιοι «θαυμαστές» του Αλέξη Τσίπρα, βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία. Πάνε αυτά… Παλιές ιστορίες. Ε;..
Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχεις τις απαντήσεις σε τέτοιου είδους υπενθυμίσεις: Στην πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεις με «ρεαλισμό» τις καταστάσεις, τα πράγματα αλλάζουν και τα λοιπά και τα λοιπά. Σε επίπεδο συμβολισμών, πάντως, η Ιστορία έχει ήδη καταγράψει.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει και αυτό που ζούμε: Το μνημόνιο του κυρίου Τσίπρα. Κι αυτό το έχει καταγράψει, ήδη, η Ιστορία (ως πολιτική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ) και τα αποτελέσματα του θα αρχίσουμε να τα βιώνουμε ένα – ένα.
Ο πρωθυπουργός, αφού πέρασε από την πολιτική του «σκίζω τα μνημόνια και τελικά φέρνω ένα ακόμα», τώρα δείχνει πως θέλει να επιβεβαιώσει το πολιτικό του κεφάλαιο και να το διευρύνει. Ένα πολιτικό κεφάλαιο που μοιάζει με πολλά άλλα, στο παρελθόν.
Γνωστός ο δρόμος: Η αρχή είναι οι αξίες της Αριστεράς (στα λόγια), μετά έρχεται η διαστρέβλωση (στην πράξη) και μετά η δικαιολόγηση των πράξεων με το γνωστό επιχείρημα. Ποιο είναι αυτό; «Η σωτηρία του λαού». Κι ύστερα έρχεται η εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς, με όλες τις τιμές και όλα τα πλεονεκτήματα, για την πολιτική αποδοχή από τα ιδρύματα του κάθε Κλίντον… 
«Good job, Alexis, congratulations».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου