Μια προκλητική πρόταση διατυπώνει ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος, σαν απάντηση στις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο...
Να θέσει και η Ελλάδα θέμα γκρίζων ζωνών, για νησιά που βρίσκονται στην κυριότητα της Αγκυρας σε αντίθεση με ότι προβλέπεται απο τις συνθήκες και βασικά την συνθήκη της Λωζάνης. Οχι για να προβάλει και η Ελλάδα διεκδικήσεις, αλλά για να καταδειχθεί ο παραλογισμός των τουρκικών διεκδικήσεων. Η άποψη μπορεί να φαντάζει προκλητική, αλλά βασίζεται στις συνθήκες. Και κυρίως στην συνθήκη της Λωζάνης. Που προβλέπει ρητά, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ασκεί κυριαρχία σε κανένα μέρος που βρίσκεται πέραν των 3 μιλίων από τις ακτές. Ε λοιπόν, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Συρίγος, υπάρχουν πολλά νησιά που βρίσκονται στην κυριαρχία της Τουρκίας και που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων. Νησιά στην θάλασσα του Μαρμαρά και όχι μόνο. Ακόμα και για τα Πριγκηπονήσσια θα μπορούσε να θέσει θέμα η Ελλάδα.. Αλλά ο καθηγητής Συρίγος είναι κατηγορηματικός. Το θέμα δεν είναι να... διατυπώσουμε και εμείς διεκδικήσεις επί των εδαφών της Τουρκίας. Αλλά να αναδείξουμε πόσο παράλογο είναι, η Τουρκία να θέτει θέμα κυριότητας για ελληνικά νησιά όπως οι Οινούσες η οι Φούρνοι, που μάλιστα κατοικούνται.. Λέει ο καθηγητής Συρίγος στο iefimerida:
Οι διεθνείς συνθήκες, δηλαδή η Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρει ρητώς ότι η τουρκική κυριαρχία, σταματάει στα 3 μίλια από τις ακτές. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε βρίσκεται πέραν των 3 μιλίων, δεν ανήκει στην Τουρκία. Η Τουρκία ασκεί κυριαρχία σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Μοσχονησίων, παρότι πολλά από αυτά τα νησάκια βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από τις ακτές. Είναι κάτι που η Ελλάδα ποτέ δεν μπήκε στην διαδικασία να αμφισβητήσει όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ η Τουρκία έρχεται από το 1996 και μετά και αμφισβητεί τα αυτονόητα. Δεν σταματάει μόνο στα Ιμια, συνεχίζει και φθάνει ακόμα και στην Γαύδο. Θεωρώντας ότι η Γαύδος είναι αμφισβητούμενο έδαφος. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, αν ξαναδούμε τις συνθήκες λέξη προς λέξη, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις νησιών. Ακόμα και τα Πριγκηπονήσσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν οτι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία… Τα οποία μάλιστα ρητώς δεν αναφέρονται στις συνθήκες, όπως λέει η Τουρκία. Αρα είναι υπό αυτή την έννοια, από την τουρκική οπτική, γκρίζες ζώνες.
Αν δούμε προσεκτικά τον χάρτη και μετρήσουμε απόσταση 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα νησιών, τα Μοσχονήσια. Είναι ακριβώς απέναντι από την Λέσβο, μπροστά από το Αιβαλί, στον κόλπο του Αδραμητίου. Το σύμπλεγμα αποτελείται από πολλά μικρά νησάκια, 12 από αυτά βρίσκονται καθ ολοκληρίαν εκτός των 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Σε αυτά τα νησιά ασκεί κυριαρχία από το 1922 και μετά, αλλά είναι σαφές ότι βάση της συνθήκης της Λωζάνης, αν ακολουθήσουμε την λογική της Τουρκίας, αυτή είναι μια περιοχή που η Τουρκία δεν μπορεί να ασκεί κυριαρχία. Το ίδιο συμβαίνει με κάποιους ανώνυμους βράχους, οι οποίοι βρίσκονται στο στενό ανάμεσα στην Χίο και την απέναντι ακτή του Τσεσμέ και 2-3 άλλα μικρότερα νησάκια και βράχοι που βρίσκονται κατά μήκος των Τουρκικών ακτών. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε ακόμα περισσότερο κατά γράμμα την Συνθήκη της Λωζάνης όπως κάνει η Τουρκία, δηλαδή αν προσπαθήσουμε 100 χρόνια μετά να ξαναερμηνεύσουμε την Συνθήκη, θα διαπιστώσουμε ότι δεν γράφει τίποτα για τα νησιά του Μαρμαρά. Μιλάμε για μεγάλα νησιά. Επί παραδείγματι η Προκόνησος έχει έκταση 118 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά η ακόμα και η Πριγκηπόνησσος. Ο λόγος του ακραίου αυτού παραδείγματος είναι για να αντιληφθούν οι Τούρκοι ότι δεν μπορούν να έρχονται να αμφισβητούν ελληνικά νησιά όπως οι Φούρνοι που έχουν 1.400 κατοίκους η οι Οινούσες που έχουν 1000 κατοίκους. Οσο ακραίο είναι για μάς να αμφισβητήσουμε την κυριότητα επι των Πριγκηπονήσσων, άλλο τόσο ακραίο είναι και για του Τούρκους να αμφισβητούν την κυριότητα ελληνικών νησιών. Και τα τελευταία 3-4 χρόνια μιλάνε συνεχώς για τα 18 νησιά που δήθεν είναι γκρίζας κυριαρχίας…
Τα Ιμια είναι κομβικό σημείο γιατί άλλαξε την τουρκική πολιτική στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας. Εως τότε η Τουρκία δεν είχε αμφισβητήσει χερσαίο έδαφος. Και δεν το περιορίζει μόνο στα Ιμια. Αλλά σε έναν άγνωστο αριθμό νησιών. Η Τσιλέρ είχε αναφέρει 3000 νησιά, αργότερα τα κατέβασαν στα 150, τώρα λένε για 18. Το έχουν κατεβάσει αλά σε κάθε περίπτωση αμφισβητούν το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο.
Η επισήμανση που κάνω δεν είναι για να ανοίξει η Ελλάδα θέμα γκρίζων ζωνών στην Τουρκία. Ειναι για να καταδείξει το ανεδαφικό των τουρκικών θέσεων και να προσπαθήσει να περάσει ένα μήνυμα. Οτι όσο αδιανόητο είναι για την Ελλάδα να αμφισβητεί τα νησιά της Θάλασσας του Μαρμαρά η τα Πριγκηπόνησσα, αλλά τόσο αδιανόητο είναι για την Ελλάδα, να αμφισβητεί η Τουρκία νησιά οπως οι Οινούσες, οι Φούρνοι, η Γαύδος, η Καλόλιμνος η το Αγαθονήσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου