Ρήτρα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται προς τον ESM ποσό μέχρι 25 δισ. ευρώ για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή...
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται η η Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 19ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM, προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το...
Υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ) που συστήθηκε σε σώμα το 2017.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα ζητά να εφαρμοστεί η δέσμευση μιας ειδικής ρήτρας της χρηματοδοτικής σύμβασης και να προσχωρήσει το Υπερ-Ταμείο στη Σύμβαση, ώστε «να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών».
Τι γράφει η Αιτιολογική Εκθεση
«Η τροποποιητική σύμβαση περιέχει τις αναγκαίες αλλαγές στους υφιστάμενους όρους και ρήτρες ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η ΕΕΣΥΠ και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι του ESM , συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους» αναφέρει η Αιτιολογική Εκθεση.
Προσθέτει δε πως «προβλέπεται η παροχή εγγύησης από την ΕΕΣΥΠ προς τον ΕΜΣ για τα δάνεια που χορηγεί ο τελευταίος στην Ελλάδα, η οποία όμως περιορίζεται στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Επιπλέον, καθορίζεται ο μηχανισμός αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με τα τυχόν ετήσια μερίσματα που προέρχονται από την ΕΕΣΥΠ και καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχο, με τρόπο που βελτιώνει το προφίλ χρέους της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου