Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

«Πόντιος Πιλάτος» η ΕΕ στη διαμάχη Σλοβενίας -Κροατίας: Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Στην κατάρριψη του μύθου ότι η ένταξη και συμμετοχή σε υπερεθνικές οντότητες όπως η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ , αμβλύνουν τις διακρατικές διαφορές και αποτελούν εγγύηση για την επίλυση εκκρεμοτήτων, αποτελεί η τελευταία (μη) παρέμβαση της Κομισιόν στην συνοριακή διαμάχη της Κροατίας με την Σλοβενία...


Το γεγονός ότι και η Ε.Ε. νίπτει τα χείρας της για μια συνοριακή διαφορές μεταξύ δυο μελών της και εταίρων , και ότι ήδη το ΝΑΤΟ ακολουθεί στάση Ποντίου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά και στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από έναν άλλο Σύμμαχο, αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει πλήρης και...

καθαρή επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων πριν την ένταξη στην Ε.Ε. και αυτό αφορά και την Ελλάδα τόσο σε σχέση με την ΠΓΔΜ όσο και με την Αλβανία, καθώς με τις δυο αυτές χώρες φαίνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν αποφάσισε να μην παρέμβει στην διαμάχη της Κροατίας με την Σλοβενία και στη Διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει και έτσι δεν τοποθετήθηκε στην επιστολή της Σλοβενίας ότι η Κροατία παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καλώντας τις δυο γειτονικές χώρες να βρουν από κοινού λύση στις μεθοριακές διαφορές τους με φιλικό τρόπο. 


Σύμφωνα με το άρθρο 259 της Συνθήκης της Ε.Ε. , η Κομισιόν δεν έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει την θέση της σε αναφορά όπως αυτή της Σλοβενίας. Σε προηγούμενες οκτώ αντίστοιχες περιπτώσεις η Κομισιόν μόνο σε τέσσερις από αυτές εξέφρασε γνώμη. Το άρθρο 259 προβλέπει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να αναφερθεί στην Κομισιόν για ένα θέμα πριν προσφύγει εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Στις 16 Μαρτίου η Σλοβενία υπέβαλλε στην Κομισιόν   επιστολή ανακοινώνοντας την προσφυγή εναντίον της Κροατίας λόγω της άρνησης της να συμμορφωθεί με την απόφαση της διεθνούς Διαιτησίας για τα συνοριακά, που συμπέρανε ότι η Κροατία παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με την λήξη της τρίμηνης προθεσμίας (εντός της οποίας έπρεπε να δοθεί η απάντηση) η Κομισιόν απέφυγε να δώσει την δική της γνώμη για την υπόθεση της μη εφαρμογής από την Κροατία της απόφασης της Διαιτησίας για την οριοθέτηση των συνόρων (29 Ιουνίου 2017) Η Κροατία με απόφαση του Κοινοβουλίου το 2015 είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την Διαιτησία που είχε ξεκινήσει το 2009 καθώς κατήγγειλε ότι ο Σλοβένος μυστικός πράκτορας Jernej Sekolec και ένας ακόμη υπάλληλος του Σλοβενικού ΥΠΕΞ , είχαν έρθει σε επαφή με τους διαμεσολαβητές και είχαν επιχειρήσει να τους επηρεάσουν. 

Ο τρόπος αντίδρασης της Ε.Ε. στην διαμάχη Σλοβενίας- Κροατίας, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη σε όσους θεωρούν ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. λειτουργεί καταλυτικά για την επίλυση η υπερπήδηση των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών.. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όταν για συμφωνίες όπως αυτή με τα Σκόπια κυριάρχησε η αντίληψη ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα σκεπάσει και θα υποβαθμίσει τις διμερείς διαφορές και τα κενά που αφήνει η ίδια η Συμφωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου