Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ - ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΤΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «…αποτελούν κτίρια με ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία, άρρηκτα συνδεμένα με την αποκατάσταση και ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας»... 
Η Χούντα είχε βάλει στο μάτι το συγκρότημα των προσφυγικών
ήδη από το 1967. Ήθελε από τότε να ξεριζώσει την ιστορία.
http://unfollow.com.gr/wp-content/uploads/2014/03/prosfygika-alexandras.jpg

Aυτό αναγραφόταν σε απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά το 2009 με την οποία ανήγαγε το σύνολο των πολυκατοικιών σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, περίπου πέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση του...
πρωθυπουργού πλέον Α. Σαμαρά βγάζει στο σφυρί το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα. Οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μαζί με τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχοινιά, αλλά και πλήθος κτιριακών «φιλέτων» στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταβιβάστηκαν την προηγούμενη Δευτέρα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να πωληθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται συνολικά για 168 ακίνητα που δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ «χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» με στόχο την εκποίηση τους για την αποπληρωμή των δανειστών. 

Το νέο πλιάτσικο με την ακίνητη περιουσία του δημοσίου αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης σκανδαλώδους πώλησης των 28 ακίνητων του δημοσίου που πουλήθηκαν  μέσω παράνομων και αδιαφανών διαδικασιών σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. 

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας αποτελεί ένα έγκλημα των κυβερνήσεων του μνημονίου σε βάρος των ελλήνων πολιτών, ειδικότερα όμως το «πωλητήριο» που μπήκε στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας  αποτελεί βιασμό της ιστορίας του τόπου. Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που, όπως προαναφέραμε, έχει επικυρώσει ο σημερινός πρωθυπουργός, έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής σημασίας, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στους αγώνες των απογόνων μικρασιατών, που ζουν στις προσφυγικές πολυκατοικίες, και υποστηρίχθηκε από πλήθος κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935 για να στεγάσουν φτωχούς και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα συγκρότημα οκτώ πολυκατοικιών που διαθέτουν συνολικά 228 διαμερίσματα. Το Δημόσιο διαθέτει 177 διαμερίσματα, από τα οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 137.  Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας.

Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας κουβαλούν πάνω τους, κομμάτια από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Υπήρξαν σημείο αναφοράς για όλους τους πρόσφυγες. Στους τοίχους τους σώζονται σφαίρες από τις μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 και αποτελούν μια ζωντανή μαρτυρία για τον αγώνα του λαού της Αθήνας εναντίον της επέμβασης των άγγλων ιμπεριαλιστών, των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων.

Η Χούντα είχε βάλει στο μάτι το συγκρότημα των προσφυγικών ήδη από το 1967. Ήθελε από τότε να ξεριζώσει την ιστορία. Μάλιστα, οι χουντικοί είχαν εκπονήσει και σχέδιο κατεδάφισης των πολυκατοικιών προκειμένου να δοθούν ως οικόπεδα σε ημετέρους για «αξιοποίηση».
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιχείρησαν αργότερα, βάσει άλλων σχεδίων, να χαρακτηρίσουν διατηρητέες μόνο δυο πολυκατοικίες και να παραδώσουν τον υπόλοιπο χώρο σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει πωλητήριο, στο όνομα του περιβόητου «success story». Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει διάφοροί κοινωνικοί φορείς για τη δημιουργία Μουσείου, ξενώνων για αστέγους κ.ά., πάνε περίπατο, προς όφελος των μελλοντικών επενδυτών. Στην Ελλάδα των μνημονίων τα πάντα πωλούνται, ακόμα και τα ιστορικά μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου