Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΕ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα είναι η συνέντευξη που πήρε ο Κώστας Βαξεβάνης από τον Ερβέ Φαλτσιανί και δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Hot Doc... 


0 Φαλτσιανί ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει από ηλεκτρονικά συστήματα της τράπεζας HSBC γύρω στις 80.000 καρτέλες με καταθέτες. Οι 2.063 απ' αυτές αποτέλεσαν τη Λίστα Λαγκάρντ. Πολιτικά συμφέροντα δεν άφησαν να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ. Εκθετη η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά τις νέες αποκαλύψεις.  
 
Ενα μικρό απόσπασμα απ' αυτό το δημοσίευμα:...

Η Ελλάδα δεν ζήτησε όλα τα στοιχεία Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει να επιδείξει αρκετούς νόμους υπέρ των τραπεζών. Το σημαντικό όμως είναι άλλο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ζήτησε τα στοιχεία από την εισαγγελία της Γαλλίας μέσω δικαστή συνδρομής, όχι μόνο παρεμπόδισε την παραλαβή τους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και έκρυψε μέσω Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλον ονόματα, αλλά δεν ζήτησε ποτέ τα πλήρη στοιχεία των συναλλαγών.  
Ό χαρακτηριστικά λέει ο Ερβέ Φαλτσιάνι «οι καρτέλες με τα ονόματα και τους λογαριασμούς που έχετε και εσείς στη διάθεσή σας είναι ένα μικρό κομμάτι των στοιχείων. Οι καρτέλες αυτές συνοδεύονταί από στοιχεία με συναλλαγές, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, εταιρίες που συνδέονται με πρόσωπα.  Ένας λογαριασμός μπορεί να φαίνεται κλειστός ή αρνητικός και να έχει σχέση με λογαριασμό που έχει εκατομμύρια σε άλλη χώρα. Όλα αυτά υπάρχουν. Η διαδρομή του χρήματος. Η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει, αλλά δεν το έχει κάνει».  Η τοποθέτηση του Φαλτσιανί εκθέτει για μια ακόμη φορά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Όχι μόνο δεν έχουν ερευνήσει τα υπάρχοντα στοιχεία, αλλά δεν έχουν ζητήσει το πιο αποκαλυπτικό τους κομμάτι. Αυτό δηλαδή που αποκαλύπτει ποιος είναι πίσω από τους λογαριασμούς, με ποιους έχει έρθει σε συναλλαγή, πού μετέφερε χρήματα.
 
Και από την ιστοσελίδα "Το κουτί της Πανδώρας" αντιγράφουμε:
 
Από την αποκάλυψη της Λίστας Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, πολλά είναι τα ερωτήματα που, προφανώς εσκεμμένα, όπως λέει στο Hot Doc ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που έδωσε τη Λίστα, παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά, είναι ο ρόλος της συζύγου του Άδωνη Γεωργιάδη, Ευγενίας Μανωλίδου, η οποία εμφανιζόταν ως «αντιπρόσωπος» λογαριασμού στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.
 
Παρότι αυτό το στοιχείο ήταν γνωστό στον υπουργό Υγείας, την περίοδο κατά την οποία ήταν μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία διερευνούσε την υπόθεση της Λίστας, εκείνος δεν είχε φροντίσει να αυτοεξαιρεθεί, διατράνωνε παντού, ότι η σύζυγός του δεν γνώριζε για τη Λίστα, ενώ δεν δίσταζε να χαρακτηρίζει συκοφάντη, όποιον τολμούσε, βασισμένος σε στοιχεία, να υποστηρίξει το αντίθετο.
 
Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματα αναφορικά με τη σχέση της συζύγου του υπουργού Υγείας με τη Λίστα Λαγκάρντ, αναλύει τις σχέσεις της Ευγενίας Μανωλίδου με το λογαριασμό του πρώην συζύγου της, όπως αυτές απορρέουν από τον ρόλο της ως "αντιπρόσωπος", εξηγώντας αναλυτικά ποια ήταν η δικαιοδοσία της σε αυτόν, ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς του Άδωνη Γεωργιάδη, ότι η γυναίκα του δεν γνώριζε, είναι σαφής: "Η Ευγενία Μανωλίδου αποκλείεται να μην γνώριζε για τον λογαριασμό". 


Η συνάντηση του Hot Doc με τον  Ερβέ Φαλτσιανί ήταν κάτι σαν ιστορική εκκρεμότητα. Στην αποκλειστική συνέντευξη – φωτιά, ο γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της HSBC, τον οποίο συναντήσαμε στο Παρίσι όπου διαμένει, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς εκείνους, που επιτρέπουν στους εύπορους του κόσμου να φοροδιαφεύγουν, στις πλάτες των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι αγνοούν τους «νόμους» του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος». Μιλάει για τη «βιομηχανία ξεπλύματος» η οποία στήνεται με μοναδικό στόχο, το κέρδος των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων κι εκείνων οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αποκρύψουν τα πλούτη τους, ενώ αναλύει τους τρόπους λειτουργίας αυτού του νομιμοφανούς συστήματος.

Παράλληλα, εξηγεί το ρόλο των εταιριών και των προσώπων πίσω από τους λογαριασμούς της ελληνικής Λίστας Λαγκάρντ και ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές Αρχές είναι μόνο ένα μέρος όσων διαθέτει και μπορεί να παραδώσει στην Ελλάδα η Γαλλία. 

Ποιός όμως, και γιατί εμπόδισε και εμποδίζει την Ελλάδα να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές; Γιατί τόσα χρόνια μετά η Λίστα Λαγκάρντ παραμένει «λειψή»; Τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας;
ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου