Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΜΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΥΡΜΠΟΥΑΡ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΑΠΑΤΗ

Η συζήτηση για το γάλα συνεχίζεται και σιγά-σιγά αποκαλύπτεται ότι πέρασε η τροϊκανή απόφαση χωρίς αντιστάσεις, χωρίς αντιδράσεις, χωρίς διαπραγμάτευση και... από τη χαρά τους οι τροϊκανοί άφησαν τις ομαδικές απολύσεις για αργότερα... 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkiziKB_gtcTAPrfvzXixUDn5j2liZ_wVn9H_R1EgRVosxMfo2

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ

Ο στόχος τους επετεύχθη! Το δευτερεύον ζήτημα έγινε πρωτεύων και, από την ικανοποίησή τους, μας άφησαν και το πουρμπουάρ των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως κοινωνικό μέρισμα, για εξαγορά ψήφων σε αντιστάθμισμα αυτών που θα χάσουν από τον αγροτικό χώρο.

Φρέσκο γάλα 2 ημερών και φρέσκο επίσης γάλα 11 ημερών. Όχι 9, ούτε 10, αλλά 11 ημερών, για να μπορεί να...
φθάσει το εισαγόμενο από κάθε χώρα της Γης. Με το φρέσκο των 2 ημερών προσπαθούν να παραπλανήσουν όχι τον παραγωγό, αλλά τον τηλεθεατή καταναλωτή. Είναι ένα τέχνασμα, ένα «κόλπο» επικοινωνιακό με το οποίο προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις όσων τους ακούν και τους βλέπουν. Δεν πρόκειται και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ίσως σε κάποιες μόνο περιπτώσεις μικρής κλίμακας και τοπικής εμβέλειας. Με το φρέσκο όμως γάλα των 11 ημερών θα πληγεί όχι μόνο η αγελαδοτροφία, αλλά όλη η κτηνοτροφία στο σύνολό της και κατ’ επέκταση ο πρωτογενής τομέας. Θα πληγούν επίσης η εγχώρια μικρή γαλακτοβιομηχανία και οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανικές μονάδες με αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης. Άμεση θα είναι η επίπτωση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας με νέες απώλειες θέσεων εργασίας, μείωση του ΑΕΠ και μεγαλύτερο έλλειμμα στο αγροτικό - εμπορικό ισοζύγιο.

Αυτός, λοιπόν, κατά την άποψή μας, είναι και ο πολιτικός στόχος των τροϊκανών. Η αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, η διάλυση της παραγωγικής μας βάσης, η οικονομική μας αποδυνάμωση, η πλήρης εξάρτηση από ξένα κέντρα αποφάσεων, η πολιτική μας υποτέλεια και η απώλεια κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ως έθνους και κράτους.
Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν, καλούν τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίσουν την ανθελληνική αυτή ρύθμιση και ζητούν την πολιτική καταδίκη και κατακραυγή όσων τολμήσουν να το νομοθετήσουν. Δεν υπάρχουν πολιτικές δικαιολογίες και η νομοθετική κατοχύρωση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην οικονομία της χώρας μας και όχι μόνο στην κτηνοτροφία.

Το μέλλον μας θα γίνει «μαύρο», δυσοίωνο και η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης θα μας οδηγήσει σε νέο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, στην αναγκαιότητα νέου δανεισμού, τρίτου Μνημονίου, νέων μέτρων. Φαύλος κύκλος!...
Η παραγωγική ανασυγκρότηση, από εφικτός οικονομικός και πολιτικός στόχος, θα γίνει... ιδεολόγημα, ουτοπία, απλή διακήρυξη, ευχολόγιο και έκθεση ιδεών. Η έξοδος από την οικονομική κρίση ανέφικτη και η περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση και ερήμωση της υπαίθρου αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Και όμως! Ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα η κτηνοτροφία μπορεί να αναπτυχθεί και να συμβάλει στην έξοδό μας από την κρίση! Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορεί να γίνει και... εθνική υπόθεση, ακόμη και μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών της παλαιάς και νέας ΚΑΠ, και να δώσει δυναμική πνοή στην οικονομία μας. Με την ενίσχυσή της και την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής μπορεί να παραγάγει πλούτο και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στον αγροτοδιατροφικό τομέα όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στον αγροτουρισμό.

Απαιτείται όμως μια άλλη πολιτική! Ζητείται η αξιοπρεπής και η υπερήφανη αντίδραση στις απαιτήσεις της τρόικας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εδώ... με τις γκλίτσες παρά πόδα... για να εγγυηθούν όχι μόνο τη διατροφική μας επάρκεια, αλλά και την έξοδο από την οικονομική κρίση!
*Ο Δημήτρης Καμπούρης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου