Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το Κοινοβουλίου στο Κίεβο πολιόρκησαν οπαδοί του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», και αντιδρώντας στο θάνατο του Ολεξάντρ Μουζίτσκο, ενός από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ζητούσαν την παραίτηση του μεταβατικού υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Ασάκοβ...


Όπως αναφέρει η ουκρανική Ukrainksa Pravda, αρκετές δεκάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης φωνάζοντας...
συνθήματα εναντίον του Ασάκοβ.
Η ένταση είχε μεταφερθεί νωρίτερα και μέσα στο Κοινοβούλιο, με τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να καλεί την ακροδεξιά να σταματήσει τις προκλήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Μουζίτσκο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Ρωσία για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών. Μάλιστα, μετά τον θάνατό του υπήρχαν δυο σενάρια: το επίσημο ότι ο Μουζίτσκο άνοιξε πυρ προσπαθώντας να αποφύγει την σύλληψη, και εκείνο των ακροδεξιών, που υποστήριζουν πως ήταν οργανωμένη εκτέλεση. 

Την ίδια στιγμή, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επικρίνει την Δύση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας, δεχόμενος σκληρή κριτική για την υποστήριξη αυτή. Ο Σρέντερ επέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την «αποπομπή» της από την G8, ενώ συνέκρινε τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας με την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999, όταν ο ίδιος ήταν καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Σρέντερ λέει ότι «κατανοεί τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ο οποίος μιλάει άπταιστα γερμανικά και πήγε κάποτε στο σπίτι του στο Ανόβερο με μια ρωσική χορωδία για τα γενέθλιά του. Νομίζω ότι μπορώ να φανταστώ τι τον παρακινεί. Πιστεύω ότι ενδιαφέρεται για την εδραίωση της Ρωσίας και της οικονομίας της και να τη διατηρήσει ισχυρή. Πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οι ΗΠΑ. Όπως κάποιος με συναίσθηση της ιστορίας, έχει φόβους περί "περικύκλωσης" της χώρας του». 

Ο Σρέντερ βάλλεται εξαιτίας της στήριξης αυτής, αλλά και για τον παχυλό μισθό των 250.000 ευρώ που λαμβάνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας κοινοπραξίας με την Gazprom για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream.

Υπενθυμίζεται ότι και δύο άλλοι πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Χέλμουτ Κολ, επίσης αμφισβητούν την επιλογή της Δύσης να αναμετρηθεί με τον Πούτιν και τη Ρωσία. «Θα ήταν καλύτερο και προς το συμφέρον της ειρήνης, να καθίσουν και να μιλήσουν, αντί να απειλούν με κυρώσεις», είπε στην Zeit ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Σμιτ. Αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης Κολ είπε στην εφημερίδα Bild ότι «δεν έγιναν έξυπνοι χειρισμοί στην κρίση της Ουκρανίας. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη ευαισθησίας προς τους ρώσους γείτονές μας, ειδικά προς τον πρόεδρο Πούτιν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου