Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας σήμερα... Σεβασμός!

Μια μέρα μόνο δεν φτάνει... Έστω κι έτσι όμως, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, σε όλες εκείνες τις γυναίκες, που παλεύουν καθημερινά, με κάθε καιρό, στον πιο δύσκολο αλλά και τον πιο σημαντικό τομέα της οικονομίας, την πρωτογενή παραγωγή...


γράφει η ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΝΑΓΟΥ

Η Αγρότισσα θα ζήσει την αγωνία όλης της διαδικασίας της γεωργικής παραγωγής, από το φύτεμα των σπόρων μέχρι την συγκομιδή. Η Αγρότισσα, θα δουλέψει στο χωράφι, στα καπνά, στην σταφίδα, στα περβόλια... θα ξενυχτήσει, σαν άλλη μάνα, όταν χρειάζεται, για τη γελάδα ή την κατσίκα της. 

Η Αγρότισσα, θα παλέψει με το χώμα, το νερό, τον πάγο ή τη βροχή, «καταηλιού». Μέρα, λοιπόν, της Αγρότισσας, σήμερα. Μέρα αφιερωμένη στις γιαγιάδες μας, στις...
μανάδες μας, σ’ όλες εκείνες τις γυναίκες, που οι δυσκολίες της αγροτικής ζωής, τις ταλαιπώρησαν, τις στέγνωσαν, τις εξόντωσαν. 

Γυναίκες που ξόδεψαν τη ζωή τους σε ένα επάγγελμα, που δεν αναγνωρίστηκε – ουσιαστικά – ποτέ. Ένα επάγγελμα, που δυστυχώς στις μέρες μας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όλο και πιο απαιτητικό. 

Χωρίς τη «γκαλμουριά» και το κοινωνικό «στάτους» άλλων επαγγελμάτων, αλλά με τεράστια σημασία, όχι μόνο για την οικονομία ενός λαού, μιας χώρας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξή μας. 

Χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και η συμβολή της Αγρότισσας σ’ αυτό, είναι καθοριστική. Άλλωστε η οικονομία έχει, ως πρώτο συνθετικό, τη λέξη οίκος και η Αγρότισσα είναι εκείνη που στήριξε και στηρίζει τον οίκο και είναι ο διαχρονικός φορέας των βασικότερων συστατικών της κοινωνίας. Αλλά πάντα παραγνωρισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου