Ένα ασυνήθιστο ανοικτό και άμεσο μήνυμα από την καθηγήτρια Μπιλιάνα Βανκόφσκα απευθύνθηκε προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων...
Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ απέστειλε χθες μια επιστολή στον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από τη... θέση των ηγετών του VMRO-DPMNE, τόσο από την άποψη του δημοψηφίσματος όσο και από τη διαδικασία που ακολουθείται στη Συνέλευση για την αλλαγή του Συντάγματος.
Σε αυτήν την επιστολή, απάντησε η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων , Μπιλιάνα Βανκόφσκα, με τον δικό της …τρόπο φωτό κάτω:
Σκληρή απάντηση του VMRO-DPMNE στον υφυπουργό Εξωτερικών των
ΗΠΑ
Μετά την επιστολή του βοηθού Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουές Μίτσελ, προς τον πρόεδρο του κόμματος των Σκοπίων, Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE δημοσιοποίησε την απαντητική επιστολή του προς τον Γουές Μίτσελ...
Ο Μίτσκοσκι στην μακροσκελή επιστολή του, που δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σημειώνει μεταξύ των άλλων:
Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα την επιστολή σας και θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη προς τη χώρα μου στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση που είναι και τα στρατηγικά συμφέροντα του κόμματός μου και του λαού της χώρας μου.
Ελπίζω πολύ σύντομα η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την οικογένειά της την ΕΕ, αλλά υπερήφανη και αξιοπρεπής, όχι υποβαθμισμένη, υποτιμημένη και άκυρη.
Αγαπητέ κύριε Μίτσελ,
Η συμφωνία αυτή με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNE και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Προσωπικά, αρνούμαι να την δεχθώ και όχι μόνο την απορρίπτω, αλλά θα αντιταχθώ σθεναρά με όλη μου τη γνώση, την ικανότητα και τα δημοκρατικά εργαλεία κατά τέτοιων αποκλίσεων. Αυτή δεν είναι η Μακεδονία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.
Η συμφωνία αυτή:
Α. Απορρίφθηκε με πειστική πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα.
Β. Προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους.
Γ. Ακυρώνει όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως:
α) Το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εισδοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1993,
β) την προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα του 1995 (ενδιάμεση συμφωνία), και...
γ) την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Μακεδονίας το 2011.
Δ. Το άρθρο 8 της Συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, της Μακεδονίας και της Ελλάδας με έργο την αναθεώρηση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης, μια μόνιμη βλάβη για την ταυτότητα της χώρας μου.
Ε) Δεν δίνει στη χώρα μου το δικαίωμα της φροντίδας των μακεδονικών μειονοτήτων σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα παραιτείται από τους Μακεδόνες της Διασποράς.
Όσον αφορά το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE για τις συνταγματικές αλλαγές που βρίσκονται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι καρπός της προηγούμενης θέσης μας, ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή, και αυτό έγινε ομόφωνα δεκτό, αξιοποιώντας τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε.
Η επιστολή τελειώνει με την αλληγορική φράση: «Είναι πάντα πιο σκοτεινά πριν από την αυγή»
Με σεβασμό,
Χριστιγιάν Μίτσκοσκι
Πρόεδρος του VMRO-DPMNE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου