Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Τιμάμε τη μέρα που «η Λευτεριά φτερούγισε πάνω από την Αθήνα»

Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, οι Γερμανοί κατακτητές εγκατέλειπαν και επίσημα την πρωτεύουσα της χώρας, με το λαό να πανηγυρίζει τη λευτεριά του πλημμυρίζοντας τους δρόμους, σχηματίζοντας ογκώδεις διαδηλώσεις... 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΑΜ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Τα τεράστια πανό, τα συνθήματα στους τοίχους, τα χωνιά, τα πλακάτ, έδιναν το στίγμα της θέλησης του λαού να παλέψει για μια νέα Ελλάδα, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο. Το πρωινό της 12ης Οκτώβρη του 1944, οι ΕΛΑΣίτες κατέβασαν τον λαομίσητο αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη, ενώ σε...
άλλα σημεία της Αττικής δίνονταν ακόμα μάχες για να αποτραπούν τα σαμποτάζ των ναζί που εγκατέλειπαν τη χώρα.

Μάχες δόθηκαν την ίδια μέρα στους Αγίους Αναργύρους από ομάδα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για να αποτραπεί η ανατίναξη στρατιωτικής αποθήκης που είχαν παγιδεύσει οι ναζί, ενώ η ίδια ομάδα απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή και των εγκαταστάσεων της Ραδιοφωνίας στα Ανω Λιόσια. Την επομένη (13 Οκτώβρη) δόθηκε η μεγάλη Μάχη της Ηλεκτρικής στον Πειραιά, για να σωθεί το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είχαν παγιδεύσει οι ηττημένοι κατακτητές φεύγοντας.
Βέβαια η Απελευθέρωση, που τόσο ποθούσε ο λαός, είχε αρχίσει αρκετές μέρες νωρίτερα: Στην Καισαριανή, στις 27 Σεπτέμβρη είχαν γιορταστεί τα τρίχρονα του ΕΑΜ με παρέλαση ένοπλων ΕΛΑΣιτών. Ενώ στις 23 Σεπτέμβρη του 1944 είχε μεταδοθεί αιφνιδιαστικά από τον γερμανοκρατούμενο ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών, στο Ζάππειο, μήνυμα του ΕΑΜ που καλούσε στον τελικό αγώνα για την απελευθέρωση.
Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, και στη δεύτερη, που περιλαμβάνει ρεπορτάζ από τη γιορτή της Απελευθέρωσης, αναφέρει:
«Ωρα έντεκα π.μ. - Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ - Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα - Ο Γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν - Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη!».
«ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα. «Χάθηκε το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη», σημειωνόταν στο ρεπορτάζ. «Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου