Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Αλβανία: η κερκόπορτα του Ερντογάν στα Βαλκάνια

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος Ερντογάν, περιοδεύοντας τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εδήλωνε ότι η εκάστοτε πόλη που επισκεπτόταν “είναι Τουρκία”...

Αλβανία: η κερκόπορτα του Ερντογάν στα Βαλκάνια , Παντελής Καρκαμπάσσης

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΚΑΜΠΑΣΣΗ

Τη διαπίστωση αυτή είχε κάμει και κατά το τότε πέρασμά του από τα Τίρανα, προκαλώντας ήπιες κατά το πλείστον αντιδράσεις των εντοπίων. Ωστόσο, τον επισκεπτόμενο την αλβανική πρωτεύουσα εντυπωσιάζει η πυκνότητα των τουρκικών σημαιών σε...
διάφορα σημεία της πόλης – και όχι μόνο σε κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες και οργανισμούς που εκπροσωπούν την Άγκυρα στην Αλβανία. Με κάθε ευκαιρία -αναγκαία ή όχι- η ημισέληνος κυματίζει υπερήφανη στον ουρανό των Τιράνων με φόντο το μνημείο της Μητέρας Αλβανίας (έργο του πατέρα του Αλβανού πρωθυπουργού). Εκτός της πανταχού παρούσης ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), που θεωρείται το μακρύ χέρι της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στον κόσμο, πλήθος τουρκικών πολιτιστικών και άλλων ινστιτούτων και εργαστηρίων κρατούν τη σημαία με την ημισέληνο αναπεπταμένη. 

Η τουρκική πρεσβεία επιδεικνύει ζηλευτή δραστηριότητα, ενώ είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση πολιτικής φιλίας του κ. Ράμα με τον κ. Ερντογάν. Εξελίξεις και προοπτικές που αφορούν όχι μόνο την τουρκική παρουσία στην Αλβανία αλλά και κυρίως τα της οργανώσεως των Αλβανών μουσουλμάνων παρακολουθούνται στενά και εν πολλοίς ποδηγετούνται από την Άγκυρα. 

Η εκλογή του νέου προέδρου της Αλβανικής Μουσουλμανικής Κοινότητας από το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης το Σάββατο 2 Μαρτίου κατέδειξε για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά. Υπό τον τίτλο “Η σκοτεινή σκιά του Ερντογάν πάνω από τους μουσουλμάνους της Αλβανίας” κείμενο συντεταγμένο από εγνωσμένης εγκυρότητας πηγές αναφέρει ότι κατά την προηγηθείσα της εκλογής εβδομάδα ο τουρκικός παράγοντας κινήθηκε παρασκηνιακά, αλλά δραστήρια. Αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας, μαζί με τον επί δεκαήμερο παρόντα στα Τίρανα Μουσταφά Ερντογάν, αδελφό του Τούρκου προέδρου, προσπάθησαν να επηρεάσουν τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελία και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλλα με στόχο να ασκηθεί παρέμβαση υπέρ του υποψηφίου που ευνοούσε ο Ερντογάν. 

Το ότι τελικά ο υποψήφιος αυτός δεν εξελέγη οφείλεται αφενός μεν στην έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), αφετέρου δε στην εκ μέρους των εκπροσώπων των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα στενή παρακολούθηση της σχετικής διαδικασίας. Για την ιστορία, τελικώς εξελέγη υποψήφιος που το καθεστώς Ερντογάν τον θεωρεί αντίπαλό του. Το επεισόδιο αυτό επιβεβαιώνει για μιαν ακόμη φορά το πόσο η Άγκυρα θεωρεί τα Βαλκάνια γενικώς και την Αλβανία ειδικότερα προνομιακό πεδίο για την άσκηση πολιτικής επηρεασμού των μουσουλμανικού θρησκεύματος πληθυσμών υπέρ της θέσης της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή. Η Τουρκία πιστεύει ότι η Χερσόνησος του Αίμου είναι “γήπεδό της” με ό,τι αυτό (μπορεί να) συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου