Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ένας "Χασάν" έμελλε να οδηγήσει σε κατάρρευση ΚΑΙ τον κίβδηλο ανθρωπισμό του πολιτικού ασύλου

Συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών δηλώνει τζιχαντιστής από τη Συρία - Τι απαντά η ΕΛΑΣ...


Ο 27χρονος Χασάν από την Συρία, που είχε φέρει ως “πρόσφυγας” γυναίκα και πέντε παιδιά στην Ελλάδα, άφησε άναυδους τους δικαστές που άκουσαν την κατάθεσή του, τέσσερις μέρες μετά από...

την σύλληψή του, στην έξοδο του αεροδρομίου «Φερεντς Λιστς» προς την Αθήνα...

«Είμαι συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Είχα αποστολή να εντοπίζω τρομοκράτες και να τους αναφέρω», είπε, παρόντος του συνηγόρου του. Δεν είναι μόνο ότι ο Χασάν δηλώνει συνεργάτης της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο ουγγρικό δικαστήριο. Αποκαλύπτεται ότι στην Ελλάδα του είχε εκδοθεί προπληρωμένη πιστωτική κάρτα για χρήση μόνο εντός της χώρα μας και είχε μάλιστα εκταμιεύσει ποσό ύψους 500 ευρώ με την κάρτα αυτή. Στην Ευρώπη διέφυγε με πλαστά ελληνικά διαβατήρια, ενώ είχε λάβει ταυτότητα πρόσφυγα και από τις Βρυξέλλες, δηλαδή ο 27χρονος μπορούσε να «κάνει ό,τι θέλει» στην Ευρώπη, για να διακινεί συνεργάτες και εγκέφαλους της ισλαμοτρομοκρατίας. Οι Αρχές της Ουγγαρίας διαπίστωσαν και ό,τι στην Συρία ο Χασάν, που είναι αγράμματος, συμμετείχε στις «κινηματογραφημένες εκτελέσεις». Στις Βρυξέλλες επικρατεί αμηχανία για τον τζιχανιστή που… παραλίγο να γυρίσει στην Ελλάδα!

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. 
Η ελληνική αστυνομία θεωρεί την κατάθεση του Χασάν περί συνεργασίας με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ως «κενή αληθείας». Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας τόνιζαν ότι «για το συγκεκριμένο άτομο από τις 14/7/2016, που καταγράφηκε στη Λέρο μέχρι και 27/10/2017, οπότε του αποδόθηκε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, δεν είχε απασχολήσει για κάποιον ιδιαίτερο λόγο τις Αρχές, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος του αφότου πληκτρολογήθηκε στις βάσεις της Interpol, της Σένγκεν, την Εθνική βάση, όπως και στη βάση της Europol, που αφορά υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες από τους guest officers της Europol». «Οι πρώτες πληροφορίες ότι πιθανόν το συγκεκριμένο άτομο είναι ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες περιήλθαν στην Ελληνική Αστυνομία τον Ιούλιο του 2018», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας «έκτοτε ανταλλάξαμε πληροφορίες με άλλα κράτη-μέλη και με άλλες υπηρεσίες και ενημερώθηκε σχετικά η Υπηρεσία Ασύλου για την διαδικασία άρσης του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα».
Από "ψιλό κόσκινο" και συγκεκριμένα από όλους τους ελέγχους της ελληνικής βάσης δεδομένων, της FRONTEX, της Ιντερπόλ, της EUROPOL και άλλων υπηρεσιών είχε περάσει ο 27χρονος Σύρος που συνελήφθη ως στέλεχος του ISIS στην Ουγγαρία, αφού είχε διέλθει ως πρόσφυγας από την Ελλάδα, αλλά για δύο ολόκληρα χρόνια δεν είχε προκύψει τίποτα σε βάρος του, που να δημιουργεί έστω και υπόνοιες για το παρελθόν του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην περίπτωση του 27χρονου έγιναν από τις ελληνικές αρχές όλα τα προβλεπόμενα στον απόλυτο βαθμό και πάντα σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ οι ημερομηνίες και οι ενέργειες που έχουν γίνει, δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα και στις αιχμές που έχουν αφεθεί αυτές τις μέρες για δήθεν πλημμελή έλεγχο των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, προκειμένου να φωτιστεί κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, η διαδικασία που ακολουθείται για κάθε αλλοδαπό που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας είναι η εξής:
Αμέσως μετά τη σύλληψη του, εκτός από την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από τις αρμόδιες αρχές, το πρώτο που γίνεται είναι να οδηγηθεί σε κάποιο δομημένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου από την Ελληνική Αστυνομία, μαζί με τους υπαλλήλους της FRONTEX καταγράφεται και ταυτοποιείται (στοιχεία, υπηκοότητα κ.λ.π). Αμέσως μετά πληκτρολογείται στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, του Σένγκεν και την εθνική βάση, με τα δακτυλικά αποτυπώματα και ό,τι άλλο υπάρχει, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε δράση του.
Επειδή η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, έχει υπογράψει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με την EUROPOL, πραγματοποιείται και δευτερογενής έλεγχος ασφαλείας, δηλαδή μέσω των αστυνομικών συνδέσμων που έχει η EUROPOL στα Hot Spot, περνάει και από δεύτερο έλεγχο μέσω της κεντρικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, για τους υπόπτους τρομοκρατίας ή άλλων εγκληματικών δράσεων.
Εδώ αρχίζει η ιστορία του 27χρονου Σύρου.
Στις 14-7-2016, ο Φ. Χασάν, όπως λέγεται, εισήλθε παράνομα στη Λέρο, μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, όπου καταγράφηκε, ταυτοποιήθηκε και ελέγχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ και την FRONTEX σε πρώτη φάση και δευτερογενώς από την EUROPOL. Δεν προέκυψε το παραμικρό, καθώς δεν υπήρχε τίποτα σε όλες τις βάσεις δεδομένων.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο ούτε και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.rtit 
Την ίδια μέρα ο Χασάν υπέβαλε αίτημα για άσυλο το οποίο μπήκε στη διαδικασία εξέτασης.
Στις 27/10/2017, δηλαδή 15 μήνες αργότερα, και αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Υπηρεσία Ασύλου, του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στην Αττική και συγκεκριμένα στην Κυψέλη.
Στις 12/6/2018, δηλαδή περίπου οκτώ μήνες αργότερα, ο 27χρονος παρέλαβε έγγραφο (TDV) που δίνεται στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να μπορούν να ταξιδέψουν. Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση του εγγράφου, ο πρόσφυγας περνάει και πάλι από όλους τους ελέγχους ασφαλείας και τις βάσεις δεδομένων, όπως έγινε και για τον 27χρονο.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 6/7/2018, έρχεται η πρώτη είδηση από το Βέλγιο, το οποίο ζητάει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, γιατί σε ένα βίντεο που έχει περιέλθει στα χέρια των βελγικών αρχών με τζιχαντιστές, υπάρχει ένα πρόσωπο που του μοιάζει, γι' αυτό και καταγράφεται ως ύποπτος τρομοκράτης, αλλά και ως ύποπτος διακίνησης ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, οι Βέλγοι έχουν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό πιθανόν να εμπλέκεται σε διευκόλυνση αλλοδαπών να ταξιδέψουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε., όχι με πλαστά έγγραφα, αλλά με πραγματικά, που ανήκουν όμως σε άλλα πρόσωπα.
Αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα συλλογής πληροφοριών, όμως ο 27χρονος είναι ήδη σε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, στις 16/7/2018 -δηλαδή δέκα μέρες μετά- επιβάλλεται από τη χώρα μας το μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης, που σημαίνει ότι παρακολουθούνται οι κινήσεις του 27χρονου, με την έννοια του αν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα για τρίτη χώρα, ή αν επιστρέψει από τρίτη χώρα.
Ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με τις βελγικές αρχές.
Κι ενώ οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη, στις 30/12/2018 ο Χασάν συλλαμβάνεται στη Βουδαπέστη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Όπως διαπιστώθηκε είχε ταξιδέψει και ο ίδιος με έγγραφο άλλου προσώπου και όχι με τα δικά του. Μαζί του είχε το ένα από τα ανήλικα παιδιά του για να μην κινεί υποψίες, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια παραμένει στην Ελλάδα.
Από την ώρα εκείνη υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ουγγρικές αρχές, ενώ ενημερώθηκε αμέσως η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και κινήθηκε η διαδικασία άρσης της ιδιότητας του πρόσφυγα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου