Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου κήρυξε τα ξημερώματα της Τρίτης ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης, Πράγιουθ Τσανότσα, προκειμένου, όπως δήλωσε... 


Να αποκτήσει ο στρατός τον πλήρη έλεγχο για την αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης και της τάξης στη χώρα μετά από...
τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα έλαβαν θέσεις στο κέντρο της Μπανγκόκ και κυρίως στις περιοχές των ξενοδοχείων και των τηλεοπτικών σταθμών. 

Δεκάδες στρατιώτες και οχήματα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε προάστιο της πρωτεύουσας κοντά στο χώρο φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης των  «κόκκινων πουκαμίσων».

Ο στρατός επέβαλε επίσης λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα. Επίσης στέρησε δέκα δίκτυα από τους αναμεταδότες τους, ανάμεσά τους το Blue Sky, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και τα φιλοκυβερνητικά AsiaUpdate και UDD , με την αιτιολογία ότι είναι πιθανόν «διαστρεβλώσουν πληροφορίες»  και «να επιδεινώσουν την κατάσταση». «Ο στρατός απαγορεύει σε όλα τα μέσα να μεταδώσουν ή να διανείμουν κάθε πληροφορία ή φωτογραφία που θα βλάπτει την εθνική ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του στρατού ανακοίνωσε την κατάργηση του κέντρου της κυβέρνησης για τη «Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης» και ανακοίνωσε τη σύνθεση ενός νέου κέντρου που θα ελέγχεται από τον στρατό. Ο επικεφαλής του στρατού στην Ταϊλάνδη έχει το δικαίωμα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. 

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις εξουσίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι δεν αποτελεί πραξικόπημα. «Αυτός ο στρατιωτικός νόμος αφορά μόνο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας. Δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να τελεί κανονικά τα καθήκοντά της», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Γουίνθαϊ Σουβάρι.

Στη συνέχεια, συνεργάτης του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει την κατάσταση. Ο τόπος θα είναι μία ασφαλής κατοικία και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί», δήλωσε ο Σουρανάντ Βετζατζίβα.
Η ευθύνη διατήρησης της τάξης ανήκε στην κυβέρνηση και την αστυνομία, πριν από την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη διαμαρτύρονται επί έξι συνεχείς μήνες κατά της κυβέρνησης ζητώντας την αποχώρησή της. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 700 έχουν τραυματιστεί.

Ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Ιαπωνία
Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της δημοκρατίας.
«Όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβασθούν τις αρχές της δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Περιμένουμε ότι στρατός να σεβασθεί τη δέσμευσή του ότι το μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα για να εμποδισθεί η βία και ότι δεν θα πληγούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να συνεργασθούν για την επίλυση των διαφορών τους μέσω του διαλόγου. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την έκφραση της βούλησης του ταϊλανδικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για τα γεγονότα στην Ταϊλάνδη, χώρα που έχει προσελκύει μεγάλες ιαπωνικές επενδύσεις.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου