Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Κοινή δέηση ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας στην Παναγία των Παρισίων υπέρ του οικουμενικού διαλόγου...

Ένα νέο βήμα στις σχέσεις Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Κοινή δέηση υπέρ της ενότητας της χριστιανοσύνης και του οικουμενικού διαλόγου, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στην...
Παναγία των Παρισίων, καθολικοί και ορθόδοξοι ιερείς.Πρωτοστάτησαν ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων Αντρέ Βεντρουά και ο μητροπολίτης Γαλλίας και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ΕΕ, κ. Εμμανουήλ.

Η κοινή δέηση έγινε ενόψει της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλους επικεφαλής διάφορων εκκλησιών, σε συμπροσευχή την ερχόμενη Κυριακή (25 Μαΐου), στον Πανάγιο Τάφο. Με την ευκαιρία της συνάντησης θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται για τα 50 χρόνια της πρώτης προσέγγισης ορθοδόξων και καθολικών στα Ιεροσόλυμα, στις 6 Ιανουαρίου 1964, οπότε και ξεκίνησε ο επίσημος διάλογος.
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Εμμανουήλ, χαιρέτισε το πολυπληθές εκκλησίασμα και μίλησε για την κοινή αναζήτηση της ενότητας των δύο εκκλησιών, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στις διαφορές, που για αιώνες τις απομάκρυναν από «το πνεύμα της κοινωνίας Χριστού» που υπαγορεύει τους τρόπους συμβίωσης ανάμεσα στους πιστούς.

«Οι θεολογικές μας διαφορές τροφοδοτήθηκαν για χρόνια από το πνεύμα της αντιπαράθεσης και της διαμάχης» είπε και πρόσθεσε: «Αντίθετα σήμερα, ορθόδοξοι και καθολικοί δεν φοβόμαστε πια να δράσουμε από κοινού και να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ενότητας, που είναι ήδη μη ανατρέψιμος».

Εξάλλου, ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων μίλησε για το «σοκ» που προκάλεσε πριν από 50 χρόνια, η «αναπάντεχη προσέγγιση των δύο εκκλησιών, που για αιώνες αγνοούσαν η μια την άλλη». Ανέλυσε στη συνέχεια το πώς ο ίδιος βλέπει τον οικουμενικό διάλογο: «Οικουμενισμός σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε ότι καθεμία από τις εκκλησίες μεταφέρει ένα μέρος από τη διδασκαλία Χριστού. Οφείλουμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο, όχι για να τον κάνουμε όμοιό μας, ούτε να γίνουμε και εμείς όμοιοι αυτού. Στόχος είναι να μάθουμε να ζούμε μαζί, μοιραζόμενοι την εμπειρία Χριστού» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου