Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ

Βέεεεβαια... Εμφανίστηκε και η πανταχού παρούσα υπατη αρμοστία του ΟΗΕ η οποια ξαφνικά ανακάλυψε... ένα ολόκληρο θύμα - Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη...

O ουκρανικός στρατός κάλεσε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει «επειγόντως μέτρα» για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας. Στο μεταξύ, την αντίδραση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προκάλεσαν...
οι καταγγελίες του επικεφαλής του κινήματος Automaidan, Ντμίτρο Μπουλάτος, ο οποίος βρέθηκε ζωντανός αλλά κακοποιημένος, ενώ η αστυνομία τον έβαλε σε λίστα καταζητούμενων. Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος, υπέγραψε το νόμο για αμνηστία στους συλληφθέντες, με προαπαιτούμενο την αποχώρηση των διαδηλωτών από τα περισσότερα κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη.

"Οι στρατιωτικοί και οι [άλλοι] εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων [δηλαδή τον αρχηγό του κράτους] να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
«Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Άμυνας θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού» όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.
Με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «πυροδοτεί» την κατάσταση, καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να διαδηλώνει «λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της».

Υπέγραψε το νόμο για την αμνηστία ο Γιανουκόβιτς
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο περί αμνηστίας των συλληφθέντων διαδηλωτών, ο οποίος για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει εντός 15 ημερών από τους δρόμους, τις πλατείες και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στο Κίεβο και σε πολλές ακόμα περιοχές,  κάτι που αρνείται η αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις για τις καταγγελίες κακοποιημένου αντικυβερνητικού ακτιβιστή
Την Παρασκευή βρέθηκε ζωντανός αλλά κακοποιημένος ο επικεφαλής του κινήματος Automaidan (του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς), Ντμίτρο Μπουλάτοφ. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής εδώ και οκτώ ημέρες.

Ο Μπουλάτοφ, που ετέθη σε λίστα καταζητούμενων από την ουκρανική αστυνομία,  κατήγγειλε στην ουκρανική τηλεόραση ότι απήχθη και εν συνεχεία βασανίστηκε φρικτά και αφέθηκε στο δρόμο για να πεθάνει από το κρύο. «Με σταύρωσαν. Μου τρύπησαν τα χέρια» είπε ο Μπουλάτοφ δείχνοντας τα σημάδια στο πίσω μέρος των χεριών του. «Μου έκοψαν το αυτί, μου χάραξαν το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανέπαφο σημείο στο σώμα μου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της δηλώσε «κατάπληκτη από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και κακοποίησης» Ντμίτρο Μπουλάτοφ. Η Άστον συνέδεσε την υπόθεση του Μπουλάτοφ με εκείνη του ακτιβιστή Γιούτι Βερμπίτσκι, η σορός του οποίου, που έφερε σημάδια βασανισμού, εντοπίστηκε σε ένα δάσος στις 22 Ιανουαρίου.
«Πρόκειται για δύο υποθέσεις συγκεκριμένης στοχοποίησης των ηγετών της Automaidan», εκτίμησε. «Όλες αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε καλώντας τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει να γίνονται τέτοιες πράξεις».

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή Νάβι Πιλάι σημείωσε: «Εκφράζουμε τη φρίκη μας για τους θανάτους που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί αμέσως, εις βάθος και ανεξάρτητα. Ζητάμε επίσης να διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια».
 
Συνάντηση Κέρι με ηγέτες της αντιπολίτευσης
Με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ, θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, το Σάββατο στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται για το συνέδριο διεθνούς ασφάλειας με σκοπό να βρεθεί ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Κίεβο.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κρατούν επίσης στενή επαφή με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τον οποίο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλήσει τρεις φορές τηλεφωνικά την τελευταία εβδομάδα, ενώ προειδοποιούν ότι θα εξετάσουν κυρώσεις εναντίον στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου