Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Η Ουκρανία σε κίνδυνο: Χάος, εντάσεις και νεοναζί στους δρόμους και τα υπουργεία...

Η Ουκρανία σε κίνδυνο: Χάος, εντάσεις και νεοναζί στους δρόμους και τα υπουργεία

Εν μέσω του απόλυτου χάους και των αδιεξόδων στο διπλωματικό κομμάτι βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία...
συνεχίζει να μετράει τις πληγές της έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων μηνών.
Τα επεισόδια μπορεί να μεταφέρονται στο ανατολικό ,φιλορωσικό κομμάτι της χώρας, ωστόσο, τους δρόμους του Κιέβου φαίνεται πως περιφρουρούν ακροδεξιές, νεοναζιστικές ομάδες, ενώ και οι πρώτες αποφάσεις της προσωρινής κυβέρνησης τους δίνουν μεγάλη εξουσία.

Οι πρώτοι νόμοι της νέας Βουλής: Σκληρές απαγορεύσεις και νεοναζί σε υπουργεία
Οι πρώτοι νόμοι που βγήκαν στη δημοσιότητα μάλλον επιβεβαιώνουν τη διολίσθηση της χώρας σε ακροδεξιά εθνικιστικά πρότυπα δημιουργώντας ανησυχία στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους νόμους βάζουν στο στόχαστρο το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας, τις μειονότητες, αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα και τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά μέλη της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας». Χαρακτηριστικά μερικοί από τους νέους νόμους:
  • Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας
  • Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής
  • Κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τη ναζιστική προπαγάνδα
  • Διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών του ακροδεξιού Αβάκοφ και διορισμό των μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο
  • Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων»
  • Σχέδιο διατάγματος για την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών
  • Σχέδιο ψηφίσματος για απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων
  • Σχέδιο απόφασης για το διορισμό του μέλους του κόμματος "Svoboda" Α.Mahnitskogo στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
  • Σχέδιο Νόμου για τα καθήκοντα του Προέδρου της Ουκρανίας.
  • Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό μέλους του (φιλογερμανικού) κόμματος "UDAR" ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας
  • Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. (Στη θέση τους προσλαμβάνονται μέλη των ακροδεξιών ομάδων).
  • Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Απαγορεύθηκαν τα Ρωσικά, Ρουμανικά, Ουγγρικά και Ελληνικά

Ακροδεξιοί ελέγχουν το Κίεβο – Διαλύθηκαν τα ουκρανικά ΜΑΤ στη θέση τους νεοναζί;
Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε μέσω facebook τη διάλυση των περιβόητων Μπερκούτ, των δυνάμεων ασφαλείας που πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια στο Κίεβο και αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των διαδηλωτών.
«Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ», έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ.
Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ουκρανία και σε φωτογραφίες εμφανίζονται να πυροβολούν τα πλήθη με πραγματικές σφαίρες.
Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο.

Συγκρούσεις στην Κριμαία : Εισβολή στο περιφεριακό Κοινοβούλιο – Ενας νεκρός
Το σκηνικό της έντασης μεταφέρεται στην Κριμαία όπου υπερτερούν οι φιλορωσικές δυνάμεις, ενώ, το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκαν άγρια επεισόδια.
Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Τάταροι, συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. "Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Inerfax, το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας.
Ενας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.
Ενα βήμα πριν την χρεοκοπία η χώρα προσφεύγει στο ΔΝΤ
Τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και η χώρα είναι ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών, ενώ, στην παρούσα φάση, ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία δείχνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ζήτησε σήμερα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την προετοιμασία ενός προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στέπαν Κούμπιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που καταγράφει αυξητικές τάσεις μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο.
«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κούμπιφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης θα υιοθετηθεί «αύριο ή μεθαύριο» και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες ήμερες.
Το γρίβνα έπεσε νωρίτερα σήμερα στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο.

Εξάλλου ο Κούμπιφ σημείωσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος απέδωσε την πτώση στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η πτώση της γρίβνα. «Τελευταία η κεντρική τράπεζα υποστήριζε τη συναλλαγματική αξία (της γρίβνα) αντλώντας από τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος, τα οποία έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Κούμπιφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου