Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΥΠΟΥ NSA???

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ επικαλούμενα την ελληνική εφημερίδα ''Ναυτεμπορική'' παραθέτουν δηλώσεις της Επιτρόπου της ΕΕ για την Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα κ.  Βίβιαν Ρέντινγκ, τις οποίες έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εν λόγω εφημερίδα...
 

Η (σ.σ. αμερικανική υπερ -Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) NSA, είπε τις προάλλες στη συνέντευξή της στη ''Ναυτεμπορική'' η κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, χρειάζεται ένα «αντίβαρο». Γι΄ αυτό, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος, προβαίνει στη μακρόπνοη πρωτοβουλία και συγκεκριμένα να διαμορφωθεί μέχρι το 2020 ''Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών''. 
Στο θέμα έδωσε συνέχεια, γράφει η  Φωνή της Ρωσίας,   η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver που υπενθυμίζει ότι...
Οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών-μελών της ΕΕ συνεργάζονται αρκετά στενά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούν ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας και των ενόπλων συγκρούσεων, μέσω του λεγόμενου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.
 
Η έκρηξη στο τρένο στη Μαδρίτη
Με βάση την συνέντευξης της κ. Βίβιαν Ρέντινγκ στην ελληνική εφημερίδα, η διαδικτυακή πύλη EUobserver υπογραμμίζει ότι η Επίτροπος έχει εκφράσει μόνο την προσωπική της άποψη.Πάντως, υπενθυμίζει η EUobserver, για πρώτη φορά την ιδέα για μια υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ είχαν εκφράσει από το 2004 η Αυστρία και το Βέλγιο. Και αφορμή είχε αποτελέσει η έκρηξη σε τρένο στη Μαδρίτη, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άτομα. Τότε, ωστόσο, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίμησαν να μη λάβουν υπόψη αυτή την έκκληση. 


Ο εξοπλισμός της ...ευρωπαϊκής NSA
Φέτος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει καταλήξει σε μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Στη διάθεσή της σχεδιάζεται να έχει:
-Μη Επανδρωμένα πτητικά μέσα (UAV),
-Αεροπλάνα και
-Δορυφόρους παρακολούθησης.
Και παρόλο που η ιδέα υποστηρίζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό  και για οικονομικούς λόγους, και λόγω των διαφωνιών μεταξύ των εταίρων.

 
Τι λένε στην Μόσχα
Επιφυλακτικός είναι και ο Ρώσος εμπειρογνώμονας κ.  Ιγκόρ Κορότσενκο:
<< Οποιαδήποτε κατασκοπευτική υπηρεσία πρέπει να έχει τους πράκτορες της και μέσα ηλεκτρονικής υποκλοπής. Από την άποψη αυτή, είναι προφανές ότι αυτές οι λειτουργίες θα εκτελούνται τελικά από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών-μελών της ΕΕ. Το πιθανότερο είναι ότι η νέα δομή μυστικών υπηρεσιών, αν ιδρυθεί, θα αναπτύσσει καθαρά αναλυτική δράση πρόβλεψης, παρά έμπρακτη επιχειρησιακή δραστηριότητα>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου