Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΔΩΝΙΑΔΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΟΛΥ

Λίγες μέρες κράτησε η ανακούφιση που έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο και η πολιτική συμφωνία που φαίνεται πως έγινε εκεί για αμοιβαία υποστήριξη... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Τα σενάρια αναβολής της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας (επρόκειτο να έρθουν από Δευτέρα) έφεραν στο προσκήνιο τη δυσκολία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, παρά τη δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών να έχουν κλείσει όλα μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9ης Δεκεμβρίου. Οι εταίροι, άλλωστε, δεν θέλουν...
να υπάρχουν ελληνικές εκκρεμότητες όταν θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2014 και ως προς αυτό συμφωνούν με τον Α. Σαμαρά που έχει δώσει οδηγία σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να τρέξουν τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Παρόλα αυτά, το πράγμα κολλάει.

Η αιτία της καθυστέρησης είναι η επιμονή των δανειστών σε θέματα που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευσης δόσης, αλλά έχουν έντονη ιδεολογική φόρτιση και αποτελούν ζητήματα αρχής για το ΔΝΤ: Απελευθέρωση πλειστηριασμών και ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Επειδή το τρέχον πρόγραμμα στήριξης τελειώνει (τελευταία δόση τον Ιούλιο του 2014) και επειδή ακόμη και αν συμφωνηθεί νέο "πακέτο" για την Ελλάδα οι έλεγχοι της Τρόικας δεν θα γίνονται με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, επειδή ο ρόλος της επανεξετάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέλουν να κλείσουν τώρα όσο περισσότερα θέματα γίνεται, γιατί αργότερα αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό -πόσο μάλλον αν υπάρξει και πολιτική αλλαγή.

Παρόλο που γνωρίζουν ότι η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εύθραυστη και ότι δύσκολα θα διασφαλιστεί η συνοχή σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες, γνωρίζουν επίσης ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις μπορούν να περάσουν ακόμη και με διαρροές χωρίς να πέσει η κυβέρνηση, αφού δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης. Με δεδομένο ότι βρίσκονται τρεις βουλευτές της Χ.Α στη φυλακή, θα αρκούσε μια πλειοψηφία των παρόντων ακόμη και κάτω από τις 150 ψήφους, ανεξάρτητα από τον πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε μια ομαδική ανυπακοή από τις τάξεις της συμπολίτευσης. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησης, ούτε για τη δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις πολιτικές αποφάσεις, ενδιαφέρονται μόνο να γίνει η δουλειά.

Ενας παράγοντας που δυσκολεύει την κατάσταση είναι το αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται ανυποχώρητος σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις και έχει πει σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ό,τι και αν συμβεί. Αλλά τι μπορεί να συμβεί; Σε μια συγκυρία τόσο ρευστή κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής αλλά έχει βάση η διαπίστωση ότι για την κυβέρνηση κρέμονται όλα σε μια κλωστή.

Η τελευταία εμφανής αφορμή έντασης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να γίνει προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γαλάζιοι βουλευτές αντιδρούν, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει. Στο βάθος υπάρχει η απογοήτευση που φέρνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του Ευ. Βενιζέλου, το οποίο δεν ανακάμπτει με τίποτα και αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ανακτήσει δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, η αναστάτωση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και της παιδείας, παρά την εξελιγμένη επικοινωνιακή διαχείριση, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφού χιλιάδες οικογένειες διαπιστώνουν στην πράξη ότι βασικά δημόσια αγαθά τελούν υπό εξαφάνιση. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει τη σύγκρουση με τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ μέχρι το τέλος, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν αποτελεί διαφήμιση για το κυβερνητικό έργο. Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ συνεχίζεται εν αναμονή, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστικών αποφάσεων που θα ακυρώνουν τη διαθεσιμότητα, λόγω της διαδικασίας που προηγήθηκε (στην απογραφή δήλωνε καθένας ό,τι ήθελε χωρίς να υπάρχει υποχρέωση απόδειξης). 

Εχει μικρή σημασία η δυσφορία για τους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και η στερεότητα των επιχειρημάτων των διοικητικών υπαλλήλων σε σχέση με την αδυσώπητη πραγματικότητα ότι το εξάμηνο έχει επί της ουσίας ήδη χαθεί για χιλιάδες φοιτητές των οποίων οι σπουδές τελούν υπό διάφορες παράλογες αιρέσεις, στην κατανόηση των οποίων δεν θα τους βοηθήσει ούτε η επιστήμη τους, ακόμη και αν τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου