Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΡΗΜΑΔ

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ήταν από τις πιο ήρεμες των τελευταίων μηνών... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Σχεδόν ομόφωνα και χωρίς εντάσεις αποφασίστηκε να καταψηφιστούν ο προϋπολογισμός 2014 και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (υποβρύχια/ναυπηγεία Σκαραμαγκά) και να υπερψηφιστεί σήμερα η τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων. Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό η ΔΗΜΑΡ στέλνει το μήνυμα ότι...
δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, ενώ, διαφοροποιούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κεντρικά θέματα, σπάει τις γέφυρες που πήγαν να δημιουργηθούν με δηλώσεις ακόμη και του ίδιου του Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, η στροφή (μια ακόμη) έχει σύνθετη εξήγηση: Αφενός, ο Φ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι το άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί σοβαρούς εσωκομματικούς κραδασμούς τους οποίους, όπως εκτιμά, δεν μπορεί να αντέξει το κόμμα του. Αφετέρου, οι αναλύσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ χάνει όταν εμφανίζεται ως «συμπλήρωμα» του ενός από τους δύο ισχυρούς πώλους του πολιτικού συστήματος, γιατί οι δυνητικοί ψηφοφόροι τελικά επιλέγουν το αυθεντικό. Και, τρίτον, διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των φαρμάκων που κρίθηκε από τους περισσότερους στην Αγίου Κωνσταντίνου ως εσφαλμένη.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος (μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ) κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας υιοθετώντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Γεγονός είναι ότι η τάση εκείνη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνεί κατηγορηματικά με οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ (Λυκούδης, Οικονόμου, Ψαριανός, Παπαδόπουλος) είναι αυτή τη στιγμή ενισχυμένη. Οι εκλογές στο ΤΕΕ, όπου η παράταξη την οποία στήριξαν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι ήρθε δεύτερη, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, αντιμετωπίζεται από τους υποστηρικτές της δημιουργίας μιας «Ελιάς» με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ως στέρεο επιχείρημα και ενθαρρυντικό παράδειγμα.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής και για να πετύχει μια καλή επίδοση δεν του αρκεί η στήριξη του κόμματός του. Ο βουλευτής Αττικής θα επιχειρήσει να εμφανίσει την υποψηφιότητά του ως πολυσυλλεκτική/ενωτική και εάν προσελκύσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό στην πράξη θα σημαίνει αναβίωση της «τριμερούς» στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Είναι αλήθεια ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση την άνοιξη, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, όπως πιθανώς θα της προταθεί τότε. Η μόνη σκέψη που γίνεται είναι για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής. Επειδή αυτή η πιθανότητα είναι ασθενής, αν όχι ανύπαρκτη, τώρα και στο ορατό μέλλον, ο Φώτης Κουβέλης δεν βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα. Βρίσκεται μπροστά στο συνέδριό του που θα γίνει το Δεκέμβριο για να επαναβεβαιωθεί, εκτός μεγάλου απροόπτου, η κυριαρχία του και για να επιχειρηθεί μια διεύρυνση με την οποία θα διασφαλιστεί, δυνητικά, η εκλογική επιβίωση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Χάρης Καστανίδης τελικά απομακρύνθηκε επειδή δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι παρασκηνιακές συζητήσεις με πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται επίμονα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου