Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ...

Με τρεις σημαντικές αποφάσεις, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει σχολικούς φύλακες των Δήμων Μεταμόρφωσης, Πεντέλης και Πετρούπολης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι εντυπωσιακό. Αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσο προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού». Η διαθεσιμότητα χαρακτηρίζεται «ισοπεδωτικός θεσμός» που...
εφαρμόζεται χωρίς αξιοκρατική διαδικασία. Το δικαστήριο διατάσσει την επαναπασχόληση των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους.

Με μπαράζ αποφάσεων της, η εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών ανατρέπει τον "ισοπεδωτικό", όπως τον χαρακτηρίζει θεσμό της διαθεσιμότητας που θεσπίστηκε με τον νόμο 4093/2012 και όπως τονίζει στο σκεπτικό της εισάγει -όπως και η εργασιακή εφεδρεία- ένα νέο sui generis είδος απόλυσης υπό προθεσμία που θίγει στον πυρήνα τους τη συμβατική ελευθερία (άρθρο 5 του Συντάγματος) και την εργασία ως δικαίωμα στην περιουσία του εργαζόμενου κατά την έννοια του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και προσβάλλει την ανθρώπινη αξία, το απαραβίαστο της οποίας διακηρύττει το άρθρο 2 του Συντάγματος.

Επίσης στο σκεπτικό της αναφέρει ότι:
Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο χωρία επαρκή αιτιολογία, κατά παράβαση της αρχής της μη διακρίσεως.
Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρία να προηγηθεί αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης
Τέλος οι αποφάσεις κάνουν λόγο για εργαζόμενους που αποστερούνται των υλικών όρων ύπαρξης τους και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ανεργίας, οι οποίες καθιστονυ την ανέυρεση άλλης εργασίας πραγματικά αδύνατη.
Αξιοσημείωτο το γεγονός των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στις οποίες αναφέρει ότι η κατάργηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων έγινε χωρίς να ληφθεί καμία σχετική μέριμνα και αφήνει έκθετα τα σχολεία σε σοβαρούς κινδύνους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου