Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΜΥΞΟΜΑΝΤΗΛΟ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΕΥΕΙ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Ο Α. Σαμαράς έχει πει ότι θα κάνει σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές όταν θα έχει "το πρωτογενές πλεόνασμα στο μαντήλι του"... 

ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ
της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Αναφέρεται, δηλαδή, στην άνοιξη του 2014, όταν θα επισημοποιηθεί από τη Eurostat η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως διαβεβαίωσε η Α. Μέρκελ στην συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Βερολίνο. 

Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επινοήσει εκλογικό δίλημμα πρτάσσοντας τη διαχείριση του τέλους της εποχής των μνημονίων και της Τρόικας, η οποία -με βάση αυτή την ανάλυση- θα έρθει με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούλιο και την αποτίναξη ενός κομματιού του υπέρογκου χρέους μας μέσω ενός είδους αναδιάρθρωσης.

Με αυτή την έννοια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: Πρέπει να...
φτάσει στις ευρωεκλογές του Μαίου χωρίς να έχει προηγηθεί πολιτικό ατύχημα. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2014 και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς απώλειες. Ειδικά για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης μιας ακόμη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου οι βουλευτές να βρεθούν προ διλήμματος την άνοιξη, όταν θα γίνει η κύρωση, και όχι τώρα.
Αυτό δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του είναι επαγγελματική. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ανέφερε ότι: «Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία. Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ΝΔ προσπαθεί να προσελκύσει ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Γ. Κασαπίδης και βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης, ελπίζουν ότι αν τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης θα στηριχθεί και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως ο Β. Οικονόμου, ο οποίος θέλει να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Ωτόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, πολλοί πιστεύουν πως οι μεταγραφές, αν γίνουν, θα γίνουν παραμονές των εκλογών για να υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα (συμπερίληψη στη λίστα), ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσουν η γκρίνια και ο εκνευρισμός.
Η Τρόικα ζήτησε χθες να της σταλούν οι ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 εντός 48ωρου, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά τα καλά λόγια της Α. Μέρκελ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους γνωστούς όρους. Η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρξει συμφωνία αφήνει τους εκπροσώπους των πιστωτών παγερά αδιάφορους και, όπως όλα δείχνουν, η πίεση θα συνεχιστεί.

Η πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί εκ των πραγμάτων στις απολύσεις, αφού αυτή είναι η πιο ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης και η μόνη πλήρως αποδεκτή από τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν γίνεται μεταρρύθμιση αλλά ισοπέδωση, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει τον κρατικοδίαιο συνδικαλισμό. Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε πολλούς χώρους, οπωσδήποτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό διάλυσης, όπως αυτό που ήδη υπάρχει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο ΕΜΠ, χωρίς να είναι εύκολος ο καταλογισμός/επιμερισμός ευθυνών αλλά ούτε και η κοινωνική συμφωνία σε μια καθολικής αποδοχής πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου