Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Λίβανος: «Κάπιταλ κοντρόλ» και στρατός σε τράπεζες και Βουλή

Αυστηροί περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες του Λιβάνου επιβλήθηκαν σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα βιώνει εδώ και ένα μήνα τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις της τελευταίας 20ετίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις βασικών υπηρεσιών και υποδομών...
Η «Ενωση Τραπεζών Λιβάνου», με τις ευλογίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης του πολυεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ανακοίνωσε την Κυριακή κάπιταλ κοντρόλ, θεσπίζοντας ως...
ανώτατο όριο στις εβδομαδιαίες αναλήψεις μετρητών ανά τραπεζικό λογαριασμό τα 1.000 δολάρια. Η Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε επίσης δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αστυνομικής φρούρησης έξω από κεντρικά και μεγάλα υποκαταστήματα. Οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό θα επιτρέπονται υπό περιορισμό και μόνο για «έκτακτες περιπτώσεις».

Οι τράπεζες, που είχαν κλείσει από τις 17 Οκτώβρη, για να περιορίσουν τη «φυγή» κεφαλαίων και το άδειασμα των τραπεζικών λογαριασμών, ανακοίνωσαν πως θα επιχειρήσουν να ξανανοίξουν σήμερα.
Χτες το εκτελεστικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Τραπεζικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε πως τερματίζεται η απεργία και πως από σήμερα (Τρίτη) επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας αναμένεται να αναπτυχθούν, σήμερα, και έξω από το Κοινοβούλιο καθώς, μετά από καιρό, αναμένεται η επανέναρξη συνεδριάσεων του Σώματος.
Οι εξελίξεις στον Λίβανο σχολιάστηκαν χτες από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, που κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιδιώκει να δημιουργήσει «αμφιβολίες πάνω στο αυθεντικό αίτημα του λιβανέζικου λαού για τερματισμό της ενδημικής διαφθοράς σαν σχέδιο των ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου