Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Το ΕΡΓΑΛΕΙΟ της πρόκλησης ΧΑΟΥΣ στην δυναμική του συνάντηση με τον ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ

Δεν είναι διόλου αθώες οι δημοσιογραφικές αναλύσεις που εμφανίζουν ως πιθανό σενάριο, μια ευρείας έκτασης Ελληνοτουρκική εμπλοκή στο Αιγαίο…

του Κ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για αυθαίρετες προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν με εργαλείο τον φόβο, να επενδύσουν στον πολιτικό εκφυλισμό, και να διευκολύνουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας στην καταφυγή σε επιλογές αναγκαστικής μειοδοσίας, εμφανίζοντάς τες ως δήθεν την ασφαλέστερη επιλογή.

Ο απώτερος σκοπός, είναι να διευκολύνουν τις επιδιώξεις τρίτων, που υποθηκεύουν την υπόσταση της χώρας, και δεν θα διστάσουν να θεμελιώσουν τους σχεδιασμούς τους για την ενεργειακή ασφάλεια, ακόμη και στον γεωπολιτικό της ακρωτηριασμό.

Ο Ερντογάν κύριοι, δεν ενδιαφέρεται για θύματα. Ενδιαφέρεται για πλιάτσικο. Και φυσικά προσβλέπει σε μια εκτεταμένη ανακατανομή – επαναδιατύπωση τίτλων κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν έχει λοιπόν απολύτως κανέναν λόγο να επιλέξει το κολύμπι, στα αχαρτογράφητα νερά μιας γενικευμένης Ελληνοτουρκικής σύρραξης με απρόβλεπτες εξελίξεις…

Ο Ερντογάν συντηρεί το χάος γιατί ξέρει να υπολογίζει το κόστος. Και αυτό το στοιχείο είναι που πρέπει να καθορίσει το περιεχόμενο της εθνικής στρατηγικής, και να...
το καθορίσει άμεσα… Τώρα…

Οι Αμερικανοί από την άλλη μεριά, έχουν ευρύτερες γεωστρατηγικές στοχεύσεις. Στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο όμως, τους ενδιαφέρει η ενεργειακή ασφάλεια, άρα η διατήρηση της απαραίτητης προς τούτο γεωπολιτικής μπουνάτσας, και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν ευρύτερες αναταράξεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν γενικότερους και παρατεταμένους κλυδωνισμούς. Επιλέγουν και στηρίζουν την λύση της ελεγχόμενης εμπλοκής, για να αναλάβει η αναγκαστική διπλωματία να επαναδιατυπώσει νέες σχέσεις ισορροπίας για τα επόμενα 100 χρόνια.

Οι Αμερικανοί επίσης, θέλουν τον προσωπικό αφανισμό του Ερντογάν, αλλά η Ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να γνωρίζει ότι η απομάκρυνση ή ακόμη και η ανατροπή του Ερντογάν, δεν θα αποκλιμακώσει την αναθεωρητική τουρκική ατζέντα. Το διπλωματικό, το επιχειρησιακό  και το νομικοπολιτικό κεκτημένο στην Τουρκία, και η διαχρονική διαφύλαξή του, είναι κανόνας διαρκής, ενσωματωμένος απόλυτα στην Τουρκικήεξωτερική πολιτική, και ως τέτοιος δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

Σε αυτήν λοιπόν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα επιβάλλεται, όχι μονάχα να απεμπλακεί πλήρως από την αυτοκτονική αυταπάτη της λογικής του παρασιτικού προστατευτισμού στον οποίο έχει εναποθέσει τα πάντα…

Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται, να είναι ιδιαίτερα καχύποπτη με τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη, με τις υποτιθέμενα «φιλικές» συμβουλές, καθώς και με τις παρασκηνικές αβάντες «φίλων» και «στρατηγικών συμμάχων» που ενδέχεται να την εμπλέξουν σε υποτιθέμενα ασφαλείς προβοκάτσιες υποτιθέμενα ελεγχόμενης έντασης, γιατί την αμέσως επόμενη στιγμή θα οδηγηθεί σούμπητη στον γεωπολιτικό της στραγγαλισμό, στο κρεβάτι του γεωπολιτικού Προσκρούστη που περιμένει το επόμενο θύμα του.

Η Ελλάδα οφείλει αυτή την στιγμή να καταστεί ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ… Να διαμηνύσει προς πάσαν κατεύθυνση πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ… Και κυρίως να εντάξει την φαρέτρα της ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ της πρόκλησης ΧΑΟΥΣ έχοντας πλήρη επίγνωση πως είναι το μοναδικό «επιχειρησιακό αξεσουάρ» που στην δυναμική του συνάντηση με τον ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ, θα μετατρέψει τους Τούρκους θρασύδειλους σε λικνιζόμενα χανουμάκια.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου