Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

«Διαρροές» για το σχέδιο των ΗΠΑ Κατοχύρωση της ισραηλινής κατοχής το κύριο χαρακτηριστικό

Τη δημιουργία μίας «Νέας Παλαιστίνης» στη βάση κατακερματισμένων εδαφών, που θα ελέγχονται ουσιαστικά από οικονομική και στρατιωτική άποψη από ένα «μεγάλο» Ισραήλ, περιγράφει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με διαρροές της ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Hayom News», που επικαλείται ως βασική πηγή σχετικό σχέδιο από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίες αναπαράχθηκαν από την παλαιστινιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Μa'an News»...
Από το τελευταίο έγκλημα των Ισραηλινών στη Γάζα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνεται επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με νέα κλοπή παλαιστινιακών εδαφών, ώστε να συνδεθούν «απομονωμένα» μπλοκ εποίκων...
Το κόστος φέρεται πως προβλέπεται να αναλάβει εξολοκλήρου το Ισραήλ. Επιπλέον, ΗΠΑ (κατά 20%), ΕΕ (κατά 10%) και πλούσιες χώρες του Κόλπου (κατά 70%) προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν έναν παλαιστινιακό προϋπολογισμό 30 δισ. δολαρίων για πέντε χρόνια. Στη δε Λωρίδα της Γάζας, προβλέπεται να εκχωρηθούν, κατόπιν συνεννόησης με την Αίγυπτο, με τη μορφή «λίζινγκ» εδάφη από τη Χερσόνησο του Σινά, με αποκλειστικά οικονομικό σκοπό, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροδρομίου, βιομηχανιών, αγροτικών καλλιεργειών και σίγουρα όχι κατοικιών.
Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου σε ύψος 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης, που θα συνδέσει τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας με αυτά της Δυτικής Οχθης. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, σύμφωνα πάντα με τη σχετική διαρροή πληροφοριών, προβλέπεται να φτιαχτεί από... κινεζική εταιρεία, με μοίρασμα του κόστους κατά 50% από την Κίνα, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλύψουν ισόποσα ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Καναδάς και Αυστραλία.
Το σχέδιο φέρεται να προτείνει να παραμείνει η κοιλάδα του Ιορδάνη «ως έχει σήμερα» και να αναλάβει την ασφάλεια της «Νέας Παλαιστίνης» το Ισραήλ, καθώς δεν προβλέπεται η δημιουργία παλαιστινιακού στρατού, αλλά μόνο μία αστυνομική δύναμη ελαφρά εξοπλισμένη. Φέρεται επίσης πως προτείνεται η αποστρατιωτικοποίηση της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Κατά την περίοδο προσαρμογής και έως τη συγκρότηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από «δημοκρατικές εκλογές», προτείνεται να συνεχιστεί η μισθοδοσία των μελών και των στελεχών των οργανώσεων από χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εν είδει «παραχώρησης», προτείνεται να γίνει η Ιερουσαλήμ αδιαίρετη, κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και της «Νέας Παλαιστίνης». Στην περίπτωση αυτή, οι Αραβες κάτοικοι της πόλης θα θεωρούνται πολίτες της «Νέας Παλαιστίνης». Ο δήμος της Ιερουσαλήμ θα είναι υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα της πόλης πλην εκείνων που αφορούν την εκπαίδευση των Παλαιστινίων, ενώ δεν προτείνεται αλλαγή στο σημερινό καθεστώς των Αγίων Τόπων της πόλης.
Σε άλλα σημεία, το φερόμενο «σχέδιο συμφωνίας» προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη «Νέα Παλαιστίνη».
Επιπλέον, προστίθενται οι πληροφορίες ότι σε περίπτωση που το σχέδιο των ΗΠΑ απορριφθεί από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, τότε θα διακοπεί «κάθε αμερικανική υποστήριξη» και θα απαγορευτούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα παλαιστινιακά εδάφη «με οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο». Σε περίπτωση που το σχέδιο γίνει αποδεκτό από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, αλλά απορριφθεί από τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ», τότε οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων «θα θεωρηθούν υπόλογες» και σε επόμενο «γύρο βίας» οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ...δράση. Σε περίπτωση που η «συμφωνία» απορριφθεί από το Ισραήλ, τότε οι ΗΠΑ θα σταματήσουν «την οικονομική υποστήριξη». Και βέβαια το σχέδιο βάζει «ταφόπλακα» στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την επιστροφή των προσφύγων.
Οπως και να 'χει, το επίσημο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το τέλος του Ραμαζανιού, στις 4 Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου