Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Στρατιωτικοποιεί την κρίση η Άγκυρα – Σύγκρουση αν εμποδιστεί ο “Πορθητής”

Παρά τις ιδιαίτερα αυστηρές δηλώσεις από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, αλλά εν μέρει και Μόσχα, το καθεστώς Ερντογάν κορυφώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τουρκικά πολεμικά σκάφη πλαισιώνουν το γεωτρύπανο “Πορθητής”, στρατιωτικοποιώντας την κρίση...

Στρατιωτικοποιεί την κρίση η Άγκυρα - Σύγκρουση αν εμποδιστεί ο “Πορθητής”, Νεφέλη Λυγερού

της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο, με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση. «Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε...
οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα δηλώνει πως δεν θα συζητήσει με κανένα το ζήτημα. 

«Ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική. Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κατέληξε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές». Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει (Τετάρτη 8 Μαΐου) στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί, στις 9 Μαΐου θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. 

Ο «Πορθητής» ανεβάζει το θερμόμετρο 
Ενδιαφέρον προκαλεί η είδηση ότι τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του “Πορθητή” είναι εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο (Norway International Register), παρά το γεγονός ότι άτυπα άλλαξαν όνομα, στο πλαίσιο της τακτικής της Τουρκίας να παραπλανήσει. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ασκήσει έντονες νομικές πιέσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια με την έκδοση ενταλμάτων κατά της εταιρείας, κατά των πλοίων, αλλά και κατά προσώπων. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει συμφωνίες μαζί της στο πλαίσιο της Europol. Τις προηγούμενες ώρες υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους. Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψης της ελληνοαμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή Νικ Λαριγκάκης. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε την Άγκυρα να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. «Είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκη. «Έχουμε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας. Έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ισραήλ. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες». Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας συνεχίζει να ισχυρίζεται πως οι έρευνες δεν γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως οι έρευνες τόσο του “Πορθητή”, όσο και του “Μπαρμπαρός”, στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Επαναλαμβάνεται η θέση της Άγκυρας πως δεν μπορεί να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου