Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Φωνή της Αμερικής: Οι Αλβανοί ηγέτες πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την Τουρκία

Η «Φωνή της Αμερικής» [Voice of America- VOA] -στην αλβανική γλώσσα- παρουσιάζει τις θέσεις ενός διακεκριμένου καθηγητή Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προειδοποιεί την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για τον κίνδυνο της τουρκικής επιρροής και λέει ότι είναι σαφές ότι ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να διευρύνει τον έλεγχό του στα Βαλκάνια...


Ο Άλον Μπεν- Μέιρ, ερευνητής στο Κέντρο Παγκοσμίων Υποθέσεων αυτού του Πανεπιστημίου δήλωσε στη συνέντευξή του στην VOA ότι οι ηγέτες της Αλβανίας κλίνουν προς την Τουρκία λόγω αμοιβαίων συμφερόντων και ότι πρέπει να... αποστασιοποιηθούν εάν θέλουν να προσεγγίσουν την ΕΕ. Ο καθηγητής Μπεν – Μέιρ μίλησε με τη συνάδελφο κ. Κέιντα Κοστρέσι για την τουρκική επιρροή.

VOA: Καθηγητή Μπεν- Μέιρ, εκφράσατε την ανησυχία σας για την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια. Ποια είναι η ουσία της ανησυχίας σας;

Άλον Μπεν- Μέιρ: Η ανησυχία μας έγκειται στην ατζέντα του προέδρου Ερντογάν και στο πρόγραμμά του, το οποίο προβλέπει την προώθηση του Ισλάμ όπου μπορεί, καθώς και την επιστροφή μιας παραλλαγής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο πρώην πρωθυπουργός (Αχμέτ) Νταβούτογλου και πολλοί αξιωματούχοι με τους οποίους μιλάμε τακτικά, είπε ότι μέχρι το 2013, που συμπίπτει με την 100η επέτειο της τουρκικής δημοκρατίας, θα έχει εξουσία και επιρροή παρόμοια με εκείνη που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε επί 500 χρόνια διατηρώντας τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.

Κατά τη γνώμη μου, η ατζέντα είναι μάλλον κακή. Δεν είμαι βέβαιος ότι το κάνει για το καλό  του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αλλά θα τους βγάλει από την τροχιά που έχουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός, (ο Ερντογάν) χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως πολιτικό εργαλείο για την προώθηση της ατζέντας της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μουσουλμανικές χώρες. Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι τέλειοι υποψήφιοι  τόσο γεωγραφικά όσο και γεωπολιτικά για να κατορθώσει να ασκήσει έλεγχο και επιρροή στα Βαλκάνια.

VOA: Στο τελευταίο σας άρθρο που γράψατε μαζί με την Αρμπάνα Τζάρα [δημοσιογράφος Κοσόβου], μιλάτε για τον κίνδυνο αυτού του αντίκτυπου για την Αλβανία και ότι πραγματοποιείται μέσω επενδύσεων, τραπεζών, υποδομών. Λέτε ότι η Αλβανία πρέπει να ανησυχεί…

Άλον Μπεν-Μεϊρ: Δεν υπάρχει συζήτηση. Η Αλβανία έχει πληθυσμό περίπου 50 τοις εκατό μουσουλμανικό και ο ίδιος (Ερντογάν) αισθάνεται πολύ άνετα να προσπαθήσει να επιβάλει το πρόγραμμα των ισλαμιστών και το κάνει αυτό με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω των επενδύσεων.
 
Επενδύει έντονα σε υποδομές της Αλβανίας, χτίζοντας δεκάδες τζαμιά. Στην πραγματικότητα, κατασκευάζει τώρα το μεγαλύτερο τζαμί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες. Η τουρκική (αεροπορική εταιρεία) κατασκευάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει μέσω των επενδύσεων και την προώθηση του ισλαμικού προγράμματος, με το πρόσχημα των πολιτιστικών ανταλλαγών, μπαίνει στην Αλβανία, επειδή στο μυαλό του αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επεκτείνει την τροχιά του γύρω από τα Βαλκάνια και, όπως είπα προηγουμένως, με ένα σαφές πρόγραμμα να φέρει τις χώρες αυτές πιο κοντά στην Τουρκία, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά τώρα που η Αλβανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις προσπάθειες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν θέλει να συμβεί αυτό, ειδικά επειδή η ίδια η Τουρκία δεν είναι πλέον πιθανή υποψήφια χώρα  για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, προσπαθεί να προσελκύσει τις χώρες αυτές προς στην Τουρκία και ουσιαστικά χρησιμοποιεί το μέλλον τους ως μια ισορροπία ενάντια στην ΕΕ λέγοντας ότι «είναι υπό τον έλεγχο μου , έχω τεράστια επιρροή  και ότι θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν, εάν θέλουν να ασχοληθούν με τα βαλκανικά κράτη».

VOA: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του πρόσφατα αρνήθηκε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Αλβανίας.  Που βλέπετε τη σχέση μεταξύ των επενδύσεων και της απειλής για την κυριαρχία, που σας κάνει να πιστεύετε  ότι αυτές οι ανησυχίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη;

Άλον Μπεν-Μεϊρ: Νομίζω ότι οι ηγέτες της Αλβανίας είναι υποτακτικοί και ο Ερντογάν είναι πολύ ικανός να εκμεταλλευτεί κάθε είδους αδυναμία. Αυτό είναι ένα στοιχείο.Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και από την άποψη αυτή, διαπραγματεύονται με την Τουρκία προς όφελος της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Ερντογάν, είναι κάτι που του αρέσει και που θα ήθελε πολύ να επεκτείνεται.

Έτσι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια αμοιβαιότητα συμφερόντων μεταξύ των δύο πλευρών, και φαίνεται ότι τώρα είναι μια μακροπρόθεσμη ατζέντα.Για την Ερντογάν είναι πώς να αποκαταστήσει την Οθωμανική  Αυτοκρατορία και να χρησιμοποιήσει τα Βαλκάνια  ως βάση για τη διαδικασία αυτή και δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί να επηρεάσει η τουρκική κυβέρνηση, το ίδιο προσπαθεί να κάνει σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Αλλά τα Βαλκάνια είναι ο πρωταρχικός στόχος, αυτή τη στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου