Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Βόρεια Κορέα: Ο πύραυλος Hwasong-15 μπορεί να πλήξει την Ουάσινγκτον

Διηπεριωτικός βαλλιστικός είναι σίγουρα ο νέος πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας...


Ο Hwasong-15, τον οποίο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο ίδιος έκρινε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και δείχνει ότι πλέον η...
Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσινγκτον.

Απειλή ή όχι ο νέος πύραυλος Hwasong-15
Αφού μελέτησαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Hwasong-15, αναλυτές σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πράγματι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας και μπορεί να απέχει δύο ή τρεις δοκιμές από το να θέσει αυτόν τον πύραυλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αναγνώρισε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τραμπ ότι ο νέος πύραυλος είναι ο πιο προηγμένος που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα αλλά ακόμη υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η καθοδήγηση του στην τελική φάση της πτήσης του.


«Φεύγει» η Γερμανία από τη Βόρεια Κορέα

Η Γερμανία έχει μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στη Βόρεια Κορέα και θα συνεχίσει να το πράττει για να εντείνει την «πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, χωρίς πάντως να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, ανακοίνωσε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της πρεσβείας μας στη Βόρεια Κορέα και πρόκειται να τον μειώσουμε εκ νέου», δήλωσε ο Γκάμπριελ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Το Βερολίνο ανακάλεσε δύο διπλωμάτες, ετοιμάζεται να επαναπατρίσει έναν τρίτο και μπορεί να πάει παραπέρα, σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διευκρίνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ κλήθηκε επίσης να «μειώσει το διπλωματικό προσωπικό της» στο Βερολίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Εντείνουμε τη διπλωματική πίεση», πάντως «πάνω απ' όλα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί ήδη», εκτίμησε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε όλες τις χώρες να διακόψουν κάθε σχέση με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως, ο Ρεξ Τίλερσον δεν απαίτησε η Γερμανία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Πιονγκγιάνγκ, διαβεβαίωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επιβεβαίωσε ότι δεν διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Την Τετάρτη, η ίδια είχε πει στον Τύπο πως η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει «από τη Γερμανία και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους» στη Βόρεια Κορέα και «μειώσουν» σημαντικά το μέγεθος των βορειοκορεατικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Ενώ η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απαίτησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας όλες οι χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Πιονγκγιάνγκ.

Μολαταύτα η Νάουερτ έκρινε μετά τις ανακοινώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ ότι η εξέλιξη αποτελεί «μια επιτυχία» για την Ουάσινγκτον.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τον Σεπτέμβριο την «σαφή διαφωνία» της με τις «απειλές» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επισείει συχνά τη στρατιωτική επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Την Τετάρτη, η Χέιλι απείλησε ξανά ότι οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου